Arvamus: Valitseme riiki heaperemehelikult

, filosoofiadoktor, Valga 1. keskkooli vilistlane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine minister Vello Lind
Endine minister Vello Lind Foto: Liis Treimann / Postimees / Scanpix

Järgnev lugu on heatahtlik meeldetuletus uuele noorele peaministrile, kes seni olnud vaid opositsioonis. Majandusministrid ei ole tal just kõige tugevamad ja sedavõrd raskem ja keerulisem peaministril endal on.

Eestis on 500 000 töötegijat ja 130 000 riigipalgalist: kolm korda rohkem 100 000 elaniku kohta kui Jaapanis. Reformierakonna vana tõde, et maksudega ei mängita, Eesti puhul ei kehti. Areneval riigil ja miljoniriigil tuleb just maksudega mängida, nagu ka firmade puhul – ühe korraliku firma mõõt ongi 500 000 töötegijat.

Riik on vaja saada efektiivselt tööle. Kasutamata võimalusi meil veel ikka on. Riigikogu on 101-liikmeline, kuigi piisaks täiesti 70st; presidendi kantseleis töötab ligi 60 inimest – Konstantin Pätsil oli neid 20. Vaja on võtta eeskuju USAst, seal osatakse asju ajada efektiivselt. 100 000 dollarit trahvi tehakse seal ära ühe päevaga, kui purjus autojuht on jäänud roolis magama ja maganud rahulikult maha kaks rohelist tuld.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles