Maratoni korraldajad kaaluvad lumenappuse tõttu varuvariante

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu maratoni rada 26. jaanuaril
Tartu maratoni rada 26. jaanuaril Foto: Assar Kütt / MTÜ Klubi Tartu Maraton

Eilse seisuga oli 44. Tartu maratoni stardini jäänud täpselt üks kuu. Kuigi korraldajad loodavad, et maratonisõidud saab pidada ikka originaalrajal, tuleb praeguseid ilmaolusid arvestades mõelda ka alternatiivsetele variantidele.

Pearajameister Assar Küti sõnul kattis eile rada kohati kuni viiesentimeetrine lumekiht, mida suusatamiseks on siiski vähe. «Umbes 5–10 sentimeetrit lund oleks juurde vaja, siis saaks uuesti rajamasinaga peale minna ja raja taas sisse teha.»

Võistluste direktori Indrek Kelgu sõnul ei ole olukord just kuigi roosiline, kuid püssi põõsasse viskamiseks on veel vara. «Hõiskamiseks põhjust ei ole. Ainuke lohutus on, et maratonini on kuu jäänud. Varasemad talved on näidanud, et olukord võib väga kiiresti ja vahel ka prognoosimatult muutuda,» kirjeldas ta praegust seisu. «Saame ainult loota parimat ja jätkata täies mahus ettevalmistusi.»

Kelgu sõnul on kindel avatud raja sõidu ja teatemaratoni toimumine, seda kas siis originaalrajal, lühendatud originaalrajal või Mammaste kunstlumeringil.

Põhisõitudega on olukord aga keerulisem, kuna osalejate arv on oluliselt suurem. «Mingeid detailseid varuplaane pole me välja töötanud. See jääb sinna perioodi, kui pealesunnitud realism ei anna muid võimalusi,» rääkis Kelk. Ta lisas, et põhipäeva puhul on praegu neli võimalikku stsenaariumit.

A) Maraton sõidetakse originaalrajal, nii nagu algselt planeeritud.

B) Maraton peetakse originaalrajal, kuid lühendatud kujul.

C) Maraton sõidetakse mõnes teise piirkonna talispordikeskuses, kus looduslikku lund on rohkem kui Otepää ja Elva vahelisel alal.

D) Maraton peetakse Tehvandil, kus üritatakse kunstlumeringi ja jupikesega originaalrajast kokku saada nelja kilomeetri pikkune ring.

Viimastel andmetel on 44. Tartu maratonile 3584 registreerunut, neist 2955 osalejat 63 km ja 629 suusatajat 31 km distantsile. «Loodame, et mingisugune mõistlik lumekate tuleb maha ja saame sõita ikka õigel rajal. Siis oleks 4500–5000 registreerunut üsnagi realistlik prognoos. Kui aga harjutada ei saa ja mingisugused kesised varuplaanid tuleb käiku võtta, siis jääb osalejate arv pigem 4000 juurde,» ütles Kelk.

44. Tartu maratonil 26. veebruaril on kavas 63 km ja 31 km pikkused distantsid. Avatud raja sõit ja 5. Tartu teatmaraton peetakse nädal varem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles