Suur tükk ajalugu väikeses külas

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lõve küla süda on mõisakompleks, küll juba endise hiilguse kaotanud hoonete ansambel. Ajalooallikatest ja elanikele teadaolevast saab mõisa kohta kokku panna üsna tervikliku pildi.

Ajaloolise jaotuse järgi Viljandimaale Helme kihelkonda kuulunud mõis jääb praegu Valgamaale Põdrala valla territooriumile. Lõve mõisast (Lauenhof) on varaseimad leitud teated 16. sajandi keskpaigast, mil ta kuulus tollal üsna suure Helme mõisa koosseisu. Eraldiseisvast mõisast võib hakata rääkima alles 1718. aastast, mil omanik Caspar von Dreilingi päranduse jagamisel ehitati arvatavasti ka mõisasüda esimest korda välja.

1750. aastatel sai mõis von Anrepite aadlipere omandusse ning kuulus perekonnale 1919. aasta võõrandamiseni. Tõenäoline on, et aastatel 1760–1770 ehitati mõis esinduslikumalt välja, just sel ajal kerkis Lõvele tolle aja Lõuna-Eesti üks suurejoonelisemaid peahooneid – täiskahekorruseline ning poolkelpkatusega, mis võimaldas hoonele paigutada kolmandagi korruse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles