Kütid peavad põtrade söödud puud kinni maksma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põder. Foto on illustratiivne.
Põder. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Viljandimaa jahimeestel tuleb riigimetsas ulukite tehtud kahju korvamiseks osta 875 euro eest männiistikuid ja minna neid kevadel istutama – kogu Eestis tuleb küttidel maksta 28 300 eurot, kirjutab Sakala.

Riigimetsa majandamise keskus (RMK) saatis sel nädalal jahimeestele arve pahanduste eest, mida ulukid möödunud aastal korda saatsid. Viljandimaal tegid kahju vaid põdrad ja seda 35 hektaril, kogu Eestis aga 536 hektaril. Kõige rohkem oli RMK jahindustalituse juhataja Kalev Männiste sõnul kahju Soomaa rahvuspargis, aga see ei ole jahipiirkond. Seal hävitasid põdrad 7,23 hektarit kasenoorendikku.

2015. aastal tegid metsloomad Viljandimaal RMK-le kahju 48 hektaril, kusjuures põtrade kõrval kahjustasid metsa koprad. Eelmise aasta kahjustuse eest esitas RMK Viljandimaal ühe kahjunõude Lilli jahipiirkonnas, kus tuleb 2,4 hektarile istutada mände. "Nagu mullu on RMK-l seal jahimeestega hea koostöö. Nad tulevad ise istutama ja seetõttu tuleb neil tasuda vaid istikute maksumus," selgitas Männiste Sakalale.

Maksma lähevad need 874,80 eurot. Kogu Eestis sai sel nädalal arve 12 jahiühendust ja kogukahju oli 30 200 eurot. Osa kahjust katavad kütid ise tööd tehes ja rahas tuleb tasuda 28 300 eurot. Aasta varem said arve üheksa jahiseltsi ning selle kogusuurus oli 5400 eurot. Jahimehed hüvitavad riigimetsas tehtud ulukikahjud RMK-le teist aastat järjest. Selleks sõlmiti kokkulepe pärast 2013. aastal kehtima hakanud jahiseadust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles