Ööklubi vali muusika tekitab naabrites pahameelt

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turu 8 elumaja (vasakul) elanikud kurdavad korteritesse kostva valju muusika üle, mis tuleb loetud meetrite kaugusel asuvast ööklubist (paremal).
Turu 8 elumaja (vasakul) elanikud kurdavad korteritesse kostva valju muusika üle, mis tuleb loetud meetrite kaugusel asuvast ööklubist (paremal). Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Ööklubi kõrval elavad valgalased on öist peolärmi taluma pidanud aastaid. Klubis tegutseva ettevõtja väitel on nad naabrite probleemist teadlikud ning asunud müra tõkestama.

Mureallikas on Valgas Turu tänav 8 ja 10 majade naabruses asuv ööklubi Feel Good. «Olen oma üürnike müraprobleemiga tegelenud üle kümne aasta ning pöördunud murega nii linnavalitsuse, linnavolikogu kultuuri- ja korrakaitsekomisjoni kui politsei poole. Fakt on, et reede ja laupäeva öösiti elanikud valju muusika tõttu magada ei saa,» kurtis nimetatud majade omanik Maie Kivi.

Tema sõnul olnud varasemalt probleem ka öiste korrarikkumistega: aia ja prügikasti lõhkumised, territooriumi reostamised. «Õnneks on korrarikkumised vähenenud, kuid vali muusika häirib elanikke endiselt.»

Lubadused jäänudki lubadusteks

Kivi sõnul on aastate jooksul olnud mitu arutelu linnavalitsuse ametnike, volikogu liikmete ning politsei ja ööklubi esindajatega, kuid vali muusika kostub korteritesse endiselt.

Viimase kirja linnavalitsuselt sai Kivi oktoobris, selles anti teada, et linnavalitsus on lasknud teha mürataseme mõõtmise ning kohtutud on nii hoone omaniku kui seal tegutseva ööklubi Feel Good esindajatega, et arutada lahendusi müra vähendamiseks.

Ettevõtjad andsid lubaduse paigaldada klubi ruumidesse müratõkkematt, muuta helisüsteemi ning viia lõpule fassaaditööd, mille tulemusena peaks väljakostuv müra vähenema.

«Kirjas oli öeldud, et tööd tehakse ära detsembri alguseks. Täna on juba veebruar ja seis ikka sama,» oli majaomanik nördinud. Küsimusele, kas ta on ise ettevõtjatega kohtunud, vastas ta, et viimasel ajal ei ole, kuid on helistanud ja ainult lubadusi kuulnud.

Turu 8 majaelanik, kes leheveergudel soovis jääda anonüümseks, kinnitas, et elab üürikorteris juba üle kuue aasta. «Söön unerohtu ja antidepressante, kuid kahel ööl nädalas magada ei saa. Ei taha ka mujale elama minna, sest mulle meeldib selles korteris. Kolimine pole lahendus, sest majades elavad ka teised inimesed, kes sama muret kurdavad. Peaks ju ometi mõlemaid pooli rahuldav lahendus leiduma,» oli ta arvamusel.

Politseigi on eelnevatel aastatel majaomanikule vastanud, et nende pöördumist on arutatud ettevõtjatega ning  kui elanike suhtes on toime pandud õigusrikkumine, tuleb kohe politseile teatada, et korravalvurid saaksid operatiivselt reageerida. Politsei on lisanud ööklubi piirkonna patrullmarsruutidesse ning korraldanud klubisse reide.

Ettevõtjad asunud tegutsema

Ööklubi Feel Good juhatuse liikme Timo Sujevi sõnul suhtuvad nad probleemi tõsiselt. «Kuna investeeringud nõuavad raha, ei suuda kõiki töid kohe ette võtta, kuid oleme järk-järgult asunud mürataset vähendama. Oktoobris alustasime fassaaditöödega: oleme paksendanud seina, paigaldanud vahtplasti- ja tuuletõkkeplaate. Fassaaditöödega jätkame kevadel. Et heli majast välja ei kostuks, oleme täitnud ventilatsiooniavad.»

Mehe sõnul on vähendatud helisüsteemi võimsust nii, et mõnigi külastaja on muusikat liiga vaikseks pidanud. «Ostetud on lisakõlar, mis peaks heli koondama ruumi keskele. Ei saa väita, et me naabrite muret mõista ei taha. Kahjuks on vägikaikavedu kestnud aastaid ja alanud ammu enne seda, kui ööklubis toimetama asusime. Püüame teha kõik võimaliku, et muusika üha vähem väljapoole kostuks.»

Sujevi sõnul oleneb väljakostumine ka sellest, millist muusikastiili parajasti mängitakse. «Täiesti helikindlaks polegi maja võimalik teha, kuid pingutame selle nimel, et naabreid vähem häirida.»

Turvalisuse tagamiseks paigaldas linnavalitsus eelmise aasta lõpul ööklubi juurde ka kaamera. «Oleme palganud üritustele professionaalsed turvamehed Tartust,» rõhutas Sujev. Ettevõtja arvates tuleb mõlemal osapoolel varuda kannatust ning edaspidiste lahkhelide vältimiseks omavahel kohtuda, et leida pooli rahuldav lahendus. «Oleme igatahes kohtumiseks valmis, võite majaomanikule minu mobiilinumbri anda, kui tal seda pole.»

Valga aselinnapea Enno Kase ja keskkonnaspetsialist Anni Teetsmann kinnitasid, et on probleemist teadlikud, kuid ei saa asuda kummagi poolele, sest ühest küljest peab linnavalitsus tagama kodanikule tema õigused ja teisalt toetama ettevõtlust.

«Oleme võtnud ühendust nii ettevõttega, kes pidusid korraldab kui hoone omanikuga ja otsinud koos sobivaid lahendusi müra vähendamiseks. Ööklubi viib muudatusi sisse vastavalt võimalusele ja meile teadaolevalt on asutud töid ka tegema,» sõnas Kase. Lisaks on heli võimsust vähendatud 15 protsendi võrra.

«Neil on plaanis isoleerida ka kaldlaed ja lae kõige kõrgem punkt. Need tööd plaanitakse lõpetada mai jooksul,» lisas Kase.

Müratase on üle normi

Linnavalitsus peab esmatähtsaks ettevõtja ja naabrite head läbisaamist. «Meie eesmärk on toetada ettevõtlikke inimesi ning me ei soovi kuidagi neid takistada oma tegevuse elluviimisel. Seda muidugi juhul, kui tegevus ei kahjusta elukeskkonda olulisel määral,» nentis Kase.

Kui ettevõte saadab korda rikkumise, on linnavalitsusel korrakaitseseaduse alusel õigus panna avaliku korra eest vastutavale isikule ettekirjutusega ohu tõrjumise või korrarikkumise kõrvaldamise kohustus ning hoiatada teda võimalike karistuste eest, kui isik ei täida kohustust määratud tähtaja jooksul.

Teetsmanni kinnitusel ei ole linnavalitsus ööklubile Feel Good teinud seni ühtegi ettekirjutust. Et saada aimu probleemi tõsidusest, tellis linnavalitsus eelmise aasta kevadel müra mõõdistuse. «Selgus tõepoolest, et müratase Turu 8 ja 10 ruumides ja õuealal oli üle normi,» lisas Teetsmann.

Kuna aga müra vähendamiseks tehtavad toimingud vajavad palju raha, otsustati anda ettevõttele täiendavalt aega probleem kõrvaldada. «Rahaliste karistuste asemel laseme ettevõttel suunata raha olukorra parandamisele, mille käigus muutuks hoone mürakindlamaks,» kinnitas Teetsmann.

«Oleme huvitatud müra viimisest normi piiresse. Samas tuleb arvestada, et tegemist on Valga ainsa ööklubiga, mistõttu soovime rahulikult läbi mõelda edasised tegevused. Meie soov ei ole ettevõtte tegevust lõpetada. Kahjuks on jäänud linnavalitsusele mulje, et Turu 8 maja omanik näeb seda ainsa võimalusena,» tõdes aselinnapea Kase.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles