Algab kampaania «Kinnita tagaistmel turvavöö. Alati!»

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maanteeameti algatatud kampaania eesmärk on vähendada lahtise turvavööga sõitjate arvu
Maanteeameti algatatud kampaania eesmärk on vähendada lahtise turvavööga sõitjate arvu Foto: Andres Teiss

Täna, 14. märtsil alustas maanteeamet koos politsei- ja piirivalveametiga (PPA) teavitustööd, et parandada turvavööde kasutamist auto tagaistmel.

«Analüüsime igal aastal statistikat. Peame jätkuvalt tõdema, et tagaistmel on turvavööde kinnitamine inimestele harjumatu. Eestis kinnitab uuringute andmetel turvavöö umbes 90% sõidukijuhtidest ja esiistmel sõitjatest, kuid tagaistmel teeb seda vaid 60% täiskasvanutest,» rääkis maanteeameti liikluskasvutuse talituse juhataja Urve Sellenberg.

Sõidu- või pakiautos sõites hukkus 2010. aastal liiklusõnnetustes kokku 44 ja sai vigastada 606 inimest. Neist ligikaudu kolmandikul oli turvavöö kinnitamata. Kinnitatud turvavöö vähendab raske vigastumise tõenäosust ning võib päästa elu pea poolte raskete õnnetusjuhtumite puhul. Statistiliselt tähendanuks see 2010. aastal 7–10 inimese ellujäämist.

Maanteeamet viib kampaania läbi koostöös politsei- ja piirivalveametiga, kes pöörab liiklusjärelevalve käigus erilist tähelepanu turvavööde ja turvavarustuse kasutamisele.

PPA korrakaitsepolitseiosakonna komissari RihoTänaku sõnul näitas möödunud turvavarustuse kontrolli nädal selgesti, et turvavöö kinnitamise olulisust tuleb meelde tuletada nii juhtidele kui ka kõrval- ning tagaistmel reisijatele.

«Peamine vabandus turvavöö kinnitamata jätmiseks on lühike sõidumaa või unustamine sõidu alustamisel. Paraku juhtuvad liiklusõnnetused küsimata sõiduajast või tee pikkusest, mistõttu tuleb turvavöö kinnitada juba enne sõidu alustamist,» ütles Tänak.

Ta meenutas, et alates 1. juulist laieneb turvavöö kinnitamise nõue ka taksojuhile ning taksos nii ees kui tagaistmel sõitjatele. Kuigi on levinud arvamus, et linnasisestel sõitudel on turvavööde kasutamine vähetähtis, on ka väiksematel kiirustel kokkupõrked liiklejatele ohtlikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles