Suurvesi ohustab paisusid

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sindi pais.
Sindi pais. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Seoses kevadise suurveega tuletab keskkonnaamet paisu omanikele või valdajatele meelde, et suurvesi tuleb paisust ohutult läbi lasta.


Tänavune talv on olnud taas erakordselt lumerohke ja võib kaasa tuua keskmisest suurema kevadise suurvee. Suurveega võivad puruneda paisud ja tekkida kahju nii keskkonnale kui ka inimeste varale ja tervisele.

Veeseaduse kohaselt peavad kõik paisu omanikud või valdajad tagama paisu ohutuse. Muuhulgas tähendab see ka, et paisust ülalpool ei tekiks lubatust suuremat veetõusu ega muid riske, mis võivad endaga kaasa tuua paisu purunemise ning sellest tuleneva keskkonnakahju.

Iga paisu omanik või valdaja on kohustatud korraldama paisu regulaarse ülevaatuse ning koristama paisu ette koguneva jää ja prahi, et see ei ummistaks liigveelaset ega põhjustaks ülaveetaseme lubatust suuremat tõusu. Ohust tuleb teavitada keskkonnaametit.

Vastavalt veeseadusele peab kõigil Eestis olevatel paisudel olema vee erikaustusluba hiljemalt 1.detsembriks 2012, kuid praeguseks ei ole kõik paisu omanikud luba taotlenud.

Ka neil paisu omanikel või valdajatel, kel puudub vee erikasutusluba, tuleb paisu purunemisel tekkiv kahju hüvitada ja teavitada paisu purunemise ohust keskkonnaametit.

Kui selgub et eelpool toodud meetmetest kevadise suurvee ohutuks läbilaskmiseks ei piisa, peab nii vee erikasutusluba omav kui ka mitteomav paisu omanik või valdaja võtma ühendust keskkonnaametiga, et välja selgitada võimalikud meetmed ja tingimused veetaseme alandamiseks.

Avariist või selle ohust paisul tuleks teavitada asukohajärgset keskkonnaameti kontorit ja keskkonnainspektsiooni – telefonil 1313.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles