President jättis armuandmispalve rahuldamata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Georg Trašanov (vasakul) ja Kalle Muru kohtupingis.
Georg Trašanov (vasakul) ja Kalle Muru kohtupingis. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

President Toomas Hendrik Ilves ei rahuldanud eelmisel nädalal allkirjastatud otsusega altkäemaksu ja pistise andmise eest reaalselt vangi mõistetud ASi GoBus juhatuse liikme Kalle Muru armuandmispalvet.


1967. aastal sündinud Muru oli üks osalisi Valga endise maavanema Georg Trašanovi pistise ja altkäemaksu süüasjas. Tartu maakohus mõistis mullu 10. märtsil talle korduva altkäemaksu ja pistise andmise eest kolmeaastase vangistuse. Sellest tuleb tal pool aastat trellide taga veeta ja ülejäänud karistusaeg kanda tingimisi kahe ja poole aasta pikkuse katseajaga.

Maakohtu otsuse jättis mullu 10. detsembril muutmata ka Tartu ringkonnakohus. Riigikohus ei võtnud tänavu 14. veebruaril süüasja osaliste kassatsioonkaebusi menetlusse ja sellega nende süüdimõistmine jõustus.

Kohtu hinnangul leidis tõendamist, et Trašanovi ja Muru vastastikuse kokkuleppe kohaselt pidi Muru andma 2006. ja 2007. aastal Trašanovile sularahas 100 000 krooni aastas 25 000 krooni kaupa kvartalis.

Süüdistuse järgi võttis Trašanov 2006. aasta suvel ja septembris Valga maavanemana GoBusi juhatuse liikmelt Kalle Murult kahel korral vastu kokku 50 000 krooni altkäemaksu ning sõlmis vastutasuna Valga maavalitsuse nimel ebaseadusliku hankelepingu GoBusiga, millega eiras Valga maakonna bussiliinide veo riigihanke tulemusi ning riigihangete seaduse nõudeid.

Muru sai altkäemaksuks makstud raha GoBusi juhatuse esimehe Pärna korraldusel GoBusi juhatuse liikmelt Keisilt, märkis süüdistus.

Süüdistuse kohaselt võttis Trašanov 2006. aasta märtsis ja detsembris ning 2007. aasta aprillis ja oktoobris Murult ka pistist kokku 120 000 kooni, mis Pärna korraldusel ja ühel korral ka Keisi kaasabil võeti GoBusi rahalistest vahenditest.

Vastutasuks sõlmitud GoBusi omandusse kuuluvate OÜ Trakmani ning GoBusi ja Valga maavalitsuse vahel GoBusile soodsate tingimustega lepinguid või muudetud varem sõlmitud veolepinguid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles