Eestikeelse õppe vastased kaebasid OSCE-le ja Euroopa Nõukogule

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees/Scanpix

Vene koolide reformi vastu võitlev organisatsioon Vene Koolide Nõukogu saatis reedel OSCE rahvusvähemuste ülemkomissarile Knut Vollebækile ja Euroopa Nõukogu inimõiguste komissarile Thomas Hammarbergile pöördumise, kaevates venelastest koolilaste vanemate väidetava rõhumise peale.

Ühendus märkis kirjas, et Eestis tehakse katseid viia kõik vene õppekeelega koolid üle eesti õppekeelele, kuigi seadused annavad võimaluse vene õppekeelega põhikoolide ja gümnaasiumide säilitamiseks.

Eestikeelsele õppele ülemineku vastased kirjeldasid oma kirjas väidetavaid rikkumisi Rakvere vene gümnaasiumi, Tapa vene gümnaasiumi ja Valga vene gümnaasiumi eestikeelsele õppele üleminekul, samuti koolivõrgu ümberkorraldamisel Kundas ja Sillamäel.

Ssaadetud kiri on inglise, eesti ja vene keeles, kusjuures kirja eestikeelses osas on palju kirjavigu ja kohati jääb pöördujate mõte arusaamatuks.

"Need asjaolud näitavad arenenud surumise atmosfääri, mis asub õigusnorme ja tsiviliseeritud ühiskonna raame väljaspool. Kolm esimest eespool kirjeldatud kohtuasjadest toimub Lääne-Virumaal, kus venelaste kogukond on umbes 11 protsenti kogu elanikkonnast. Seega on eriti raske kaitsta oma õigused, sealhulgas võimalus saada haridust emakeeles, kuna isegi teoretiliselt on raske valida kohaliku omavalitsusse inimesi, kes tähelepanelikult kaaluvad vene rahvusvähemuste vajadused. Ka praktikas on juhtumeid, et need esindajaid, isegi kui nad on osutunud valituks, ignoreeritakse," seisab kirjas.

Vene Koolide Nõukogu moodustati septembri lõpul aset leidnud konverentsil, millel osales 140 lapsevanemat, vene kooliõpetajat ja poliitikut. Nõukogu deklareeritud põhiülesandeks on vene kooli toetamine ja arendamine, lastele soodsama ja efektiivsema õppe- ja elukeskkonna kujundamine.

Nõukogu nõuab vene kogukonnale kultuurautonoomia loomise õigust sarnaselt ingerlastele ja rootsi vähemusele, kes said oma kultuurautonoomia vastavalt 2004. ja 2007. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles