Kesknoored soovivad keelata energiajookide müügi alla 16-aastastele

Eeva Nugis
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alina Tubli.
Alina Tubli. Foto: Eero Vabamägi

Keskerakonna noortekogu pöördus tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski poole ettepanekuga keelata energiajookide reklaam ja müük alla 16-aastastele noortele.

Noortekogu märgib, et Tervise Arengu Instituudi 2013. aasta uuringu kohaselt pidevate energiajookide tarvitajate osakaal kõige suurem 15–17 aastaste noorte seas.

"Noorte energiajookide tarbimist ei reguleerita täna Eestis ühegi seadusega. Leidub vaid mõni kaubanduskett, kes on ettevõtte siseselt otsustanud noortele mitte energiajooke müüa. Mõju avaldab ka ahvatlev reklaam, mis meelitab energiajooke proovima ja kontrollimatult tarvitama. Kui soovime, et meie noorte tervis oleks parem, tuleb energiajookide kättesaadavust tõsiselt piirata," sõnas noortekogu aseesimees Karine Oganesjan.

Oganesjan märkis, et sellises piirangus ei ole Euroopa kontekstis midagi eriskummalist. "Näiteks Lätis on juba jõustunud kofeiini-, tauriini- ning guaraana-laadseid erguteid sisaldavate energiajookide müügikeeld alla 18-aastastele noortele. 2014. aastal keelustas energiajoogid sama vanusepiiriga Leedu," sõnas noortekogu esimees Alina Tubli.

Noortekogu on seega seisukohal, et energiajookide kättesaadavust tuleb riiklikul tasandil piirata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles