Eesti Panga muuseum läheb remonti

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaimar Ilves ja 100krooniste poogen Eesti Panga muuseumis.
Kaimar Ilves ja 100krooniste poogen Eesti Panga muuseumis. Foto: Postimees/Scanpix

Eesti Panga muuseum suletakse 1. aprillil remondi- ja laiendustöödeks. Seni muuseumis müügil olnud käibe- ja meenemünte, mündivoldikuid ja esitlusvihikuid saab edaspidi osta Eesti Panga e-poe kaudu. Seal müüakse kõiki Eesti Panga meenetooteid, sealhulgas käibivaid euromünte. E-pood tegutseb Eesti Posti juures ja Eesti Post osutab ka postitusteenust.

Eesti Panga muuseum praegusel kujul suletakse 1. aprillil, et remontida arhitektuurilise väärtusega ruumid. Muuseum laieneb senistest ruumidest ajaloolise Aadlipanga ruumidesse.

Põhjaliku uuenduse läbib ka muuseumi väljapanek, mis keskendub edaspidi enam finantsteemade tutvustamisele. Uuenenud muuseumi eesmärk on selgitada tavakodanikele ja koolinoortele panganduse ja majanduse toimimist.

Nii lisanduvad uue teemana finantssüsteemi ja rahapoliitikat, raha valmistamist ja käitlemist ning eurosüsteemi, keskpanga tegevust ja euroraha tutvustavad osad.

Uuenenud muuseum avatakse eeldatavasti käesoleva aasta lõpus või järgmise aasta alguses.

Eeltööd muuseumi uuendamiseks algasid 2008. aastal, projekteerimistööd 2009. aastal. Kolme aasta peale kokku läheb muuseumi renoveerimine, sisustamine ja ekspositsioon maksma 1,28 miljonit eurot. Suur osa kuludest on seotud muinsuskaitse all olevate ruumide renoveerimisega.

Euroopas on üsna tavaline, et keskpanga juures tegutseb hariva ja meelelahutusliku eesmärgiga tasuta muuseum. Sarnased muuseumid tegutsevad näiteks Saksamaa, Soome, Läti, Suurbritannia keskpanga juures.

1992., 1993. ja 1995. aastal emiteeritud ühekrooniseid hõbedase tooniga münte, mis kaotasid kehtivuse 1. juunil 1998 ja mida seni sai vahetada keskpanga muuseumis, saab edaspidi vahetada ümber Eesti Pangas tööpäevadel kell 14–16. Palutakse ette helistada telefonil 668 0719. Muid krooni pangatähti ja münte saab vahetada kommertspankades.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles