Tartu jooksumaratoni võitis raja sokkides läbinud keenialane

Tiit Loim
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
23kilomeetrise distantsi esikolmik Ibrahim Mukunga Wachira (keskel), Roman Fosti (Wachira paremal käel) ja Raido Mitt.
23kilomeetrise distantsi esikolmik Ibrahim Mukunga Wachira (keskel), Roman Fosti (Wachira paremal käel) ja Raido Mitt. Foto: Annika Erg

Täna joostud 35. Tartu jooksumaratoni 23kilomeetrise distantsi võitis Eestis elav keenialane Ibrahim Mukunga Wachira, kes läbis kogu distantsi sokkides. Teiseks jäänud Roman Fosti kaotas võitjale üle nelja minutiga.

Wachira läbis Tehvandilt Elvasse kulgenud raja ajaga 1:13:23, mis tähistab uut rajarekordit. See oli mehele ühtlasi juba kolmas järjestikune Tartu jooksumaratoni võit.

„Jooksin sokkides, kuna andsin oma jooksujalatsid kellelegi hoiule ja ei saanud neid õigel ajal tagasi. Alguses oli üpris raske, eriti asfaldil, kuid maastikul oli päris hea joosta ning lõpus olin juba ära harjunud,“ rääkis Wachira.

Teise koha saanud Roman Fosti aeg oli 1:17:42, kaotust neli minutit ja 19 sekundit. Kolmandaks jäänud Raido Mitt kaotas Fostile omakorda vaid kuue sekundiga, ajaks 1:17:48.

Varem kahel korral Tartu Jooksumaratoni võitnud Eesti üks paremaid pikamaajooksjaid Roman Fosti võttis tänast võistlust kui ettevalmistust 20. mail peetavaks Göteborg’i poolmaratoniks. „Mõnus oli! Väga palju käis täna kassi-hiire mängu – mäest alla joostes keriti ikka tempo üles. Oli aus konkurents."

Naiste konkurentsis jooksis täna esimesena üle finišijoone Olga Andrejeva, kelle lõpuaeg 1.29.39 tähistab samuti uut rajarekordit – Kaisa Kuke eelmise aasta võiduajast oli täna Andrejeva kiirem ligi kahe minuti võrra. Üldarvestuses saavutas Andrejeva 36. koha.

„Kuna olin eelmisel nädalal natuke tõbine, siis tundsin enne starti ennast väga ebakindlalt. Siiski oli minek täna üllatavalt hea ja kuigi lõpu poole väisisin ära, oli edu õnneks väga suur. Uskumatu, et ka rajarekord tuli, sest ma ei teadnud, mis tempoga ma täpselt jooksen,“ sõnas Andrejeva.

Naiste seas lõpetas teisena ajaga 1.31.00 mullune võitja Kukk. Kolmandana finišeeris Moonika Pilli, kes omakorda jäi Kukest maha üheksa sekundiga.

President Kersti Kaljulaid oli üldarvestuses 917. ajaga 2:09:46. Oma vanuseklassis andis see presidendile korraliku 17. koha.

Valgamaal tuntud inimestest saavutas pikamaajooksja Margus Koor 60. koha ajaga 1:32:17. Valga linnaarhitekt Jiri Tintera oli 177. ajaga 1:41:20.

10 kilomeetri distantsil oli kiireim Taavi Tambur ajaga 0:34:08 ning viiekilomeetrise raja läbis kõige kiiremini Marek Säälik ajaga 0:16:34.

Kokku läks täna starti 3262 jooksjat ja kepikõndijat. Neist 1623 pikemale 23 km distantsile, 1474 keskmisele 10 km distantsile ja 165 lühemale 5 km distantsile.

Jooksu võitja Ibrahim Mukunga Wachira jooksu stardis (esiplaanil).
Jooksu võitja Ibrahim Mukunga Wachira jooksu stardis (esiplaanil). Foto: Tiit Loim/Valgamaalane
Ibrahim Mukunga Wachira finišis.
Ibrahim Mukunga Wachira finišis. Foto: Annika Erg
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles