Noored saavad valimisvalvuriks hakata

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimised
Valimised Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Viimast päeva kestab registreerimine üle-eestilisse projekti «Noored valimisvalvurid», mis aitab noortel piiluda sügiseste valimiste kulisside taha.

Sügisesed valimised toimuvad esmakordselt langetatud valimiseaga, mis annab 16- ja 17aastastele noortele ainulaadse võimaluse anda oma hääl. Noorte valimisvalvurite projekt usub noorte võimesse lisaks võimalusele valida, võtta ka vastutus läbipaistva valimisprotsessi kujundamisel. Muuseas on see hea võimalus Valgamaa noortele saamaks kodukandi eksperdiks valimisdebatis.

Eesti Noorteühenduste Liidu esimees Ivo Visak rääkis, et ettevõtmine on oluline, sest lisaks noorte valimisaktiivsuse kasvatamisele, püüab see olla vastuseks võimalikele ohtudele, mis tulenevad poliitika jõudmisest klassiruumi. «Noored valimisvalvurid hoiavad poliitkosilased enda kodukohas viisakad,» märkis Visak.

«Noorte valimisvalvurite» raames suunatakse 16–19aastased KOV 2017 valimistel üheks järgnevatest rollidest:

1) KOVi valimiskomisjoni liikmeks;

2) Valimiste vaatlejaks valimispäeval;

3) Valimiste valvuriks, hoides silma peal, et poliitikud hoiavad kinni nii valimisseadusest kui ka heast valimistavast.

Eesti Noorteühenduste Liidu algatusel sündinud projekt kaasab ligi 200 noort üle Eesti, koolitades neist suvise perioodi vältel oma ala asjatundjad ning olles abiks Eesti demokraatliku riigijuhtimise läbiviimisel.

Projekt on sündinud koostöös Eesti Vabariigi Õiguskantsleri Kantseleiga, Eesti Õpilasesinduste Liiduga, Eesti Mittetulundusühingute ja Sihtasutuste Liiduga ning projekti koordineerib Eesti Noorteühenduste Liit.

Registreerimine kestab 8. maini südaööni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles