Ajamasin viib prantsuse kööki

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
GMP Clubhotel ja Pühajärve resoran
GMP Clubhotel ja Pühajärve resoran Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

GMP Pühajärve restorani maitserännakute aasta käigus viib kulinaarne ajamasin 27. mail külalised aastasse 1940 nautima klassikalist prantsuse kööki. Prantsuse köögist räägib ja toidu serveerib seekord restorani kokk Kristina Jaanikesing.

Prantsusmaa on tuntud oma toidukultuuri poolest. Tihtilugu külastavadki väliskülalised Prantsusmaad nende peenetundeliste, kaunilt serveeritud ja suure hoolega valmistatud toitude pärast. Toite valmistatakse nii, et ei läheks kaotsi ükski tähtis koostisaine, mida tooraine sisaldab. Hõrgutiste serveerimisel arvestatakse, et toidunautleja näeks igat komponenti, mida roas pakkuda on.

«Klassikalises prantsuse köögis on tuntud hautised ja supid, mida sai kergelt valmistada ja mis sisaldasid palju toiteväärtust,» selgitas Kristina Jaanikesing. "Talupoegadel, kes pidid põldudel palju töötama, polnud aega endile erilisi roogasid valmistada ning kuna nad polnud ka väga rahakad, tuli neil leida lahendusi odavate ja kergete toiduvalmistamise viisideks.

Tänapäeva prantsuse köök ei erinegi klassikalisest prantsuse köögist väga palju, rõhutud on rohkem toidu välimusele aga au sees on ka ajaloolised, klassikalised road.

GMP Pühajärve restoran ongi koos oma kollektiiviga välja valinud põnevad ja maitsvad prantsuse road. Menüüsse kuulub veise sisefileest tartare, prantsuse meremeeste lemmikud sinimerekarbid moules marinieres, traditsiooniline sibula-, saia-  ja juustusupp soupe a l´oignon, pardipraad canard au vin ning üks kuulsamaid prantsuse maiusroogi creme brulee, mida hakati valmistama juba 1691.aastal.

2017. aasta on GMP Pühajärve restoranis maitserännakute aasta. Kulinaarse ajamasina abil saavad külastajad märtsist novembrini osa erinevate ajastute roogadest ja lauakommetest. Õhtusöögid algavad kell 19.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles