Otepää tähistab Eesti lipu sünnipäeva

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti lipu 132. sünnipäeva tähistamine Otepääl 2016.aastal
Eesti lipu 132. sünnipäeva tähistamine Otepääl 2016.aastal Foto: Monika Otrokova

Pühapäeval möödub 133 aastat Eesti sinimustvalge rahvuslipu õnnistamisest Otepää kiriklas. Rahvuslipu häll Otepää tähistab seda väärikat päeva rongkäigu ja jumalateenistustega.

4. juunil 1884. aastal kogunes 24 eesti soost haritlast Otepääle, et pühitseda ja õnnistada Eesti üliõpilaste seltsi sinimustvalge lipp. Lipp pühitseti Otepää pastoraadis. Eesti iseseisvumisel saigi riigilipuks üliõpilaste seltsi rahvuslipp.

Eesti lipu päeval on Otepääl traditsiooniline lipurongkäik ja seejärel pidulik jumalateenistus ning kontsert. Jumalateenistusel teenib EELK Otepää Maarja koguduse vaimulik Marko Tiirmaa, kontserdil esineb Laura Põldvere.

Lisaks sellele on samal päeval kavas Eesti lipu päevale ja nelipühale pühendatud oikumeeniline jumalateenistus, kus teenivad Eesti kirikute nõukogusse kuuluvad kristlikud kogudused ja kirikud. Jumalateenistusest teeb otseülekande Eesti Rahvusringhääling.

«Lisaks väärikale rahvuslipule ootame sellel päeval rongkäiku osalema ka teiste organisatsioonide ning seltsingute lippe. Kõik on teretulnud Otepääle osa võtma Eesti lipu päevale pühendatud sündmusest,» lausus Marko Tiirmaa.

Otepää vallavanem Kalev Laul kutsus kõiki üles heiskama Eesti lipu päeval rahvuslippu. «Sinimustvalge õnnistamine Eesti üliõpilaste seltsi värvidena tähendas lisaks seltsi värvide kinnistamisele rahvusliku identiteedi kujunemise algust,» märkis Laul. «Meie rahvuslipp väärib austust ja tähelepanu.»

Vastavalt Eesti lipu seadusele heiskavad 4. juunil lipu kõik riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutused ning avalik-õiguslikud juriidilised isikud. Eesti lipu võivad heisata ka kõik teised.

Rongkäik algab kell 11 Lipuväljakult.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles