Ehitusplatsid kubisevad endiselt rikkumistest

Valgamaalane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitustööd kõrguses. Foto on illustratiivne.
Ehitustööd kõrguses. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tööinspektsioon kontrollis aprillis 66 ehitusplatsi üle Eesti, tuvastades 130 rikkumist, kusjuures viiel juhul algatati väärteomenetlus ning vaid neljal ehitusplatsil ei avastatud ühtegi puudust.

Tööinspektsiooni peadirektori asetäitja Apo Oja sõnul on olukord ehitusplatsidel muutunud iga aastaga küll paremaks, ent ohutus pole ikka veel saanud töö loomulikuks osaks. „Kõrgelt kukkumised on ehituses ühed sagedasemad ning valdavalt väga raskete või isegi fataalsete tagajärgedega,“ ütles ta. „Paraku nägime aga ka seekord, et mitmel ehitusplatsil võeti endiselt arutult riske ning üritati proovida, kas füüsikaseadused kehtivad. Sageli puuduvad ohutuspiirded või ei kasutata kukkumiskaitsevahendeid. Parklasse autosse jäetud turvarakmetest ja -köitest pole mingit kasu maja katusel töötades,“ nentis Oja.

Tööinspektsioon paneb südamele, et ehitusplatsil tööohutuse ja töötervishoiu eest vastutavad koordinaatorid peavad oluliselt rohkem jälgima ohutusnõuete täitmist. Näiteks tuleb ohuala piirata, et sinna ei pääseks kõrvalised isikud ning ehitustöölised ja kõik ehitusobjektil viibivad isikud peavad kasutama isikukaitsevahendeid. Kõrguses töötamisel peab olema alati kasutatud kukkumiskaitsevahendid. Meeles tuleb pidada ka seda, et redel on ülesse-alla liikumiseks, mitte sellel töötamiseks.

Sihtkontrolli käigus kontrolliti ehitusplatse Harjumaal, Ida-Virumaal, Järvamaal, Lääne-Virumaal, Põlvamaal, Pärnumaal, Saaremaal, Tartumaal, Valgamaal, Viljandimaal ja Võrumaal.

"Valgamaal kontrolliti ehitusplatside sihtkontrolli „Kõrgustes töötamine“ käigus kahte ehitusobjekti. Ühel objektil rikkumisi ei tuvastatud, teisel objektil oli kasutusel ebatasasele pinnasele paigaldatud ehitustelling-töölava; tellingutel puudusid jalapiirded ja varikatusel puudusid kaitsepiirded," tõi Tööinspektsiooni teabeosakonna juhataja Kristel Plangi välja.

Eelmisel aastal toimus ehitussektoris 407 tööõnnetust. Raske tervisekahjustusega lõppes neist 105 ning kaheksa inimest kaotas ehitusplatsil elu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles