Räämas mõisast saab rahvusvaheline külalistemaja

Taavi Niittee
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõigest aasta eest oleks võinud Pokardi lossi pidada lammutamise vääriliseks. Nüüdseks meenutab see iga mööduva päevaga üha rohkem oma algupärast välimust.
Kõigest aasta eest oleks võinud Pokardi lossi pidada lammutamise vääriliseks. Nüüdseks meenutab see iga mööduva päevaga üha rohkem oma algupärast välimust. Foto: Taavi Niittee/Valgamaalane

Helme vallas Pokardi paisjärve kaldal aastaid elamiskõlbmatuna seisnud mõisahoone on Küprose ärimehest omaniku käe all saanud uue hingamise. Peagi peaks sellest valmima majutuspaik väliskülalistele.

Kohalike suus lihtsalt Pokardi lossina tuntud kunagise mõisa peahoone ehitati 1870. aastal. Teiste hulgas traagilise saatusega kindralmajor Aleksander Jaaksonile kuulunud hoone leidis Nõukogude ajal kasutust lastekodu ja kunagise Helme sanatoorse internaatkooli abihoonena.

Pärast Eesti iseseisvumist ehitati kahekorruseline hoone ümber korterelamuks ning selles tegutses pikki aastaid kauplus. Hiljem, kui hoone varisemisohtlikuks kuulutati, läks pealtnäha lootusetus seisus maja erakätesse, kuhu see jäi muutumatul kujul aastateks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles