Läti tahab keelata venekeelsed koolieksamid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti lipp. Foto on illustreeriv.
Läti lipp. Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Läti tahab õpilastel keelata eksami õiendamisel keele valimise ehk teisisõnu, eksameid saab edaspidi sooritada vaid läti keeles, nii näevad ette Läti haridusministeeriumis ettevalmistatud riigieksamite reeglite muudatused.

Praegused reeglid ütlevad, et vähemusrahvuste õppekava alusel õppinud võivad valida riigieksami keele - olgu läti või vene. Eksamite materjalid valmistatakse ette Läti keeles, kuid eksami õiendamise keele valib eksaminand ise.

Arvestades vähemusrahvuste koolide õpilaste suundumust valida eksami õiendamiseks läti keel, tegi haridusministeerium ettepaneku minna täielikult üle lätikeelsetele eksamitele.

Reeglitesse tahetakse lisada ka punkt, et eksam toimub läti keeles ilma keeleliste õppevahenditeta. Muudatus on vajalik, sest eksameid seirav hariduskvaliteedi agentuur nentis, et vähemusrahvuste koolis läbiviidavad eksamid toimuvad sageli vähemuse keeles, mis on seadusega vastuolus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles