Omavalitsused hakkavad abielusid sõlmima

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pulmad. Foto on illustratiivne.
Pulmad. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Seoses maavalitsuste tegevuse lõppemisega hakatakse 2018. aasta algusest abielusid sõlmima maavalitsuste asemel maakonnakeskuste omavalitsustes.

Sellised omavalitsused saavad perekonnaseisuasutuste ülesanded ja hakkavad lisaks abielude sõlmimisele sünde, surmi ja lahutusi registreerima, rahvastikuregistrist andmeid ning tõendeid väljastama, aga ka teisi taolisi ülesandeid täitma.

«Muudatused puudutavad maakonnakeskuseks olevaid kohalikke omavalitsusi, ülejäänud valdade ja linnade ülesanded jäävad samaks,» rääkis siseministeeriumi rahvastiku toimingute osakonna juhataja Enel Pungas. «Oleme kohtunud kõikide maakonnakeskuseks olevate omavalitsuste esindajatega ja pakume neile kindlasti ka edaspidi igakülgset tuge maavalitsuste ülesannete üle võtmisel.»

Ida-Virumaal saab edaspidi lisaks maakonnakeskuse rollis olevale Jõhvile abielu sõlmida ka Narvas. Tallinna perekonnaseisuamet saab aga praegustele ülesannetele lisaks Harju maavalitsuse rahvastiku toimingute talituse ülesandeid.

Muudatused puudutavad ka nimevahetust. Kui praegu saab nime vahetada kõikides maavalitsustes ja Tallinna perekonnaseisuametis, siis uuest aastast saab seda teha Tartus, Jõhvis, Pärnus ja Tallinnas.

Nii nagu praegugi, saab ka edaspidi sündi, surma ja elukohta registreerida kõikides kohalikes omavalitsustes. Samuti antakse seal Euroopa Liidu kodanikule elukoha registreerimisel isikukood ja väljastatakse rahvastikuregistri väljavõtteid.

Siseministeeriumi rahvastiku toimingute osakond võtab seoses maavalitsuste kaotamisega üle rahvastikuregistri kvaliteeditööde korraldamise, haldusjärelevalve ning kannete kogumise ja arhiveerimise. Samuti vastutab osakond edaspidi perekonnaseisuametnike koolituste ja eksamite läbiviimise ning perekonnaseisuametnike õiguste andmise eest.

Riigikogu võttis eile vastu kaks seadust, mis reguleerivad maavalitsuste tegevuse lõpetamist ja kohaliku omavalitsuse üksuste koostöö korraldust. Maavalitsused lõpetavad tegevuse 1. jaanuaril 2018. Maavalitsuste ülesanded jagatakse kohalike omavalitsuste, ministeeriumide ja teiste riigiasutuste vahel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles