Tänavale nime andmine ajas elanikud segadusse (1)

Tiit Loim
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnavalitsuse korraldusega möödunud aasta alguses omale Alfred Neulandi nime saanud tänava ümbruse aadressid moodustavad paraja segasummasuvila. Neulandi tänava järgi kannab aadressi siiani vaid Siili Konsum.
Linnavalitsuse korraldusega möödunud aasta alguses omale Alfred Neulandi nime saanud tänava ümbruse aadressid moodustavad paraja segasummasuvila. Neulandi tänava järgi kannab aadressi siiani vaid Siili Konsum. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valgas Kuperjanovi tänavalt Pedeli poole keerava lõigu nimetamine Alfred Neulandi tänavaks on sealse kandi elanike hulgas tekitanud segaduse ja küsimuse, millisel aadressil nad nüüd siis elavad.

Valga linnavalitsus otsustas möödunud aasta alguses, et Siili keskusest mööduv ja jõe suunas kulgev ametliku nimeta tänav saab nimeks Alfred Neulandi. Peamiselt seetõttu, et tänava otsa juures asub ka Valgast pärit tõstja ning Eesti esimese olümpiavõitja Neulandi mälestusmärk. Uus tänavanimi on tekitanud aga omajagu segadust.

Kui näiteks populaarset Google Mapsi kaarti vaadata, on Neulandi tänava kohale märgitud Kuperjanovi. Ka olid Kuperjanovi järgi märgitud mõnede tänava äärde jäävate majade aadressid. Kuperjanovi 7 maja korteriühistu esimehe Jaan Noorsalu sõnul tuli neile aasta aega tagasi teavitus, et maja uueks aadressiks saab Neulandi 6. Arved tulevad ühistule aga siiamaani vanal aadressil, tänava tähistusi pole ja mõnigi elanik on seetõttu segaduses.

Inimesed ei soovinud uut aadressi

«Mingeid tähistusi pole välja pandud, samuti pole teatatud, et vahetage majanumbrid ära. Mõned meie maja elanikud käivad minu juures lausa küsimas, mis tänaval me elame. Kui näiteks keegi tahab Venemaalt külla tulla, on vaja viisat võtta ja seal peab olema näidatud, mis aadressile inimene tuleb. Tean, et ühel proual poeg elab Peterburis. Ta käib tihti emal külas. Ja kuhu see viisa siis võtta? Sellega tekib piiri peal võib-olla pahandus, kui aadressiks on märgitud Kuperjanovi 7 – äkki öeldakse, et ei olegi sellist, on hoopis Neulandi,» rääkis Noorsalu.

Noorsalul tekkis küsimus, kas Neulandi tänav siis ikkagi on olemas või on plaanist loobutud. Valga linnavalitsuse maanõunik Mario Pinka ütles, et nime annab tänavale linnavalitsuse korraldus ja see on olemas juba eelmise aasta algusest. Seega on tänava ametlik nimi Alfred Neulandi tänav. Pinka sõnul saatis linnavalitsus tänava ääres olevate majade elanikele küsimuse, kas nad oleks nõus oma maja aadressi muutmisega. Kuna mõned Kuperjanovi 7 elanikud polnud nõus, jäi aadress muutmata.

«Et maja aadressi muuta saaks, peavad kõik elanikud sellega nõus olema. Kui kas või üks neist pole nõus, jääb see asi ära. Mõni inimene polnudki nõus. Toodi näiteid, et sõbrad ja tuttavad ei oskaks teise aadressi peale kohale tulla. Ma ei saa seda peale ka sundida. Mõned aadressid sain muuta, näiteks garaažid ja need majad, kus oli vähem korteriomanikke. Paljudes on aga 70 korterit ja siis oli asi keeruline,» rääkis Pinka.

Neulandi aadressiga vaid üks maja

Nüüd ongi mõni tänavaäärne maja Kuperjanovi, teised aga ka Neulandiga paralleelselt asuva Pärna puiestee aadressiga. Vaid Siili Konsumi hoone kannab Neulandi tänava aadressi, kuigi Coopi kodulehel on siiani asukohaks märgitud Kuperjanovi 3. Seda, kes parasjagu millisel aadressil elab, saab kontrollida maa-ameti kaardirakendusest, kus on üleval aadressiandmed praeguse seisuga.

Pinka ütles, et tulevikus soovib ta taas proovida aadresse muuta. «Tahaksime kindlasti muuta, aga me ei saa seda kellelegi peale sundida. Eks me mingil ajal saadame jälle kirjad välja, äkki nad on nüüd nõus.»

Valga linnavalitsuse linnahooldusameti juhataja Arno Uprus ütles, et Neulandi tänaval ehitustöid teinud ettevõttel Roadwest on hoonete külge käivad tänavasildid olemas ja need peaks majadele kinnitatud saama lähipäevil. Kuna nimi on uus, paigaldatakse tänavat tähistavad sildid ka postide otsa. Need peaks ettevõte tootjalt kätte saama järgmisel nädalal ja loodetavasti siis ka paigaldama.

A.Neulandi tänav on aadressiks vaid Siili keskusel. / Arvo Meeks/Valgamaalane
A.Neulandi tänav on aadressiks vaid Siili keskusel. / Arvo Meeks/Valgamaalane Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles