Otepää vallavanem ei kiirusta tagasiastumise avalduse esitamisega

Maa­rius Suviste
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otepää vallavanem Kalev Laul.
Otepää vallavanem Kalev Laul. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Vastates Otepää vallavolinike esitatud tagasiastumise ettepanekule, ütles vallavanem Kalev Laul (Reformierakond), et tagasiastumise avalduse esitamisega ta ei kiirusta.

„Valimiste alguseni on tänase seisuga üks kuu ja 13 päeva. Olen Otepää vallavanema ametis olnud kolm aastat, seda on tükk maad rohkem kui minu eelkäijatel. Leian, et selle taga on ka olnud Otepää vallavolikogu hea soov hoida oma vallas stabiilsust,” ütles Laul.

„Kas viimane, haldusreformi-eelne Otepää vallavolikogu koosseis läheb valimisteni välja kui stabiilsuse hoidja, näitab aeg. Arvan, et stabiilsus on Otepää arengu üheks võtmeteguriks ja see on ka põhjus, miks ma soovin edasi kandideerida,” lisas ta.

Vallavolikogu liikmed tegid esmaspäeval vallavanemale ettepaneku vallavanema kohalt tagasi astuda.

Tagasiastumise ettepaneku toetajad on volikogu liikmed Enn Sepma, Jaanus Raidal, Rein Vikard, Siim Kalda, Martin Teder, Tanel Ojaste, Merlin Müür ja Külli Uibo. Volikogus on kokku 15 liiget. „Ootame teie tagasiastumise teadet enne 24. augusti volikogu istungi algust,” teatasid nimetatud volikogu liikmed.

Volikogu istung toimub sel neljapäeval.

Valgamaalane avaldab vallavanema Kalev Lauli kommentaari tagasiastumise ettepanekule täies mahus:

„Kõigepealt tahan ma avaldada tänu neile seitsmele volikogu liikmele, kes tegid ettepaneku tagasiastumiseks, sest nemad on olnud ka need, kes mind vallavanemaks valisid ja mulle võimaluse kolm aastat vallavanemana tööd teha andsid. Kaheksas volikogu liige, kes mind vallavanemaks valis, lahkus augusti algusest Otepää vallavolikogust, tänan selle koosoldud aja eest ka teda.

Kolm aastat, mil olen ametis olnud, on pikk aeg ja selle jooksul on tehtud nii mõndagi. Olen aru saanud, et Otepää vallal tuleb hakata konkretiseerima prioriteete ning leida võimalusi, kuidas olulisemaid valdkondi rahastada. Eriti olukorras, kus peatselt on Otepää vald Sangaste, Puka ja poole Palupera valla võrra suurem.

Üks võimalus, kuidas seda teha, on Sangaste valla eeskujul ühildada maakonnaliinid koolibussiliinidega. Selle mõtte kiitis heaks ka vallavolikogu, kes võttis vastu Sangaste ja Otepää valla ühinemislepingu, mille punkt 10.4.1 deklareeris: vallasisene ühistransport (ka õpilasliinid) ühildatakse maakondliku ühistranspordi korraldusega selliselt, et reisijateveo liinid ja sõidugraafikud vastavad vallaelanike, sh õpilaste vajadustele.

Väita, et koolibuss kaob ära, on vale, pigem lisandub kõigil inimestel võimalus kasutada neid bussiliine oma igapäevaste sõitude tegemiseks. Maapiirkondade elanikud saavad kindlustunde, et ühistransport teenindab ka ajal, kui on koolivaheaeg. Volikogu liikmeid teavitati juba juunikuisel istungil kavast minna koolitranspordi osas maakonnaliinidele ning volikogu soovitusel anti kogu info bussitranspordi ümberkorraldamise kohta koheselt koolijuhtidele. Koolidelt saadud  ettepanekutega on arvestatud. Graafikute korrigeerimine õppeaasta alguses on iga-aastane praktika, kuna õpilased, nende elukohad ja transpordivajadused ei pruugi olla samad, mis olid eelmisel sügisel. Oleme teadlikud, et ettepanekuid peatuste osas võib tulla ning seetõttu avalikustasime uued bussigraafikud 17. augusti Otepää Teatajas, ajalehes, mis jõuab tasuta igasse Otepää piirkonna postkasti. Esimese tagasiside kolmelt lapsevanemalt oleme saanud ning nende ettepanekutega arvestanud. Üleminek maakonnaliinidele võimaldab järgneva kolme aasta jooksul Otepää vallal säästa 40 000 – 50 000 eurot aastas, mis oleks hädavajalik hariduse sisuliseks arendamiseks. Mõistan minule ettepaneku teinute soovi, et asjad oleksid nii, nagu nad on olnud Otepää vallas juba pikki aastaid, sest muudatustega ongi mõnikord raske leppida. Loodan, et pikem selgitustöö, mis oli kavandatud 24. augusti volikogu eelsetes komisjonides, on aidanud seda teemat paremini lahti seletada ja maakonnaliinidele üleminekust on planeeritud pikem artikkel järgmises Otepää Teatajas.

Tuleb tunnistada, et Otepääl tööd tehes jõudsin ma sattuda lummusesse Otepää ilusast loodusest ja veenduda kvaliteetses elukeskkonnas. Minu arust on Otepää üks parimaid kohti, kus elada. Sellest arenes mõte Otepääle krunt soetada ja edaspidine elu Otepääga siduda. Tänaseks oleme elukaaslasega ühe kena kinnistu omanikud, kuid algus kodu rajamisel on läinud vaevaliselt.

Ma leian, et tagasiastumise ettepaneku tegijate poolt minu süüdistamine ametist tuleneva mõjuvõimu kasutamiseks enda isiklike asjade ajamiseks on alusetu. Tõepoolest ei informeerinud ma volikogu mõttest Otepääle krunti soetada ja ei teavitanud ka kavatsusest taotleda projekteerimistingimusi, sest ma leian, et oma eraelulisi küsimusi ei pea ma kooskõlastama volikoguga. Kuna meie poolt väljavalitud kinnistu asub Otepää looduspargi territooriumil, siis otsustusõigus, mida konkreetsel kinnistul teha tohib, lasub Keskkonnaametil. Soetada kinnistu, millele ei tohi ehitada, ei paistnud ahvatleva väljavaatena ja seetõttu taotlesin projekteerimistingimusi enne kinnistu ostmist. Ehitusseadustiku kohaselt ei pea projekteerimistingimuste taotlejaks olema kinnistu omanik. Otse loomulikult suhtlesin ma Keskkonnaametiga, kuid see on lubatud igale inimesele ja on tegelikult looduspargi territooriumil möödapääsmatu. Segadust on tekitanud üks erakiri, mille saatis Keskkonnaamet minu ametimeilile, selle asemel, et saata see projekteerimistingimuste taotluses toodud meiliaadressile. Väljastatud projekteerimistingimused vaidlustas minu naaber ning tema kaebused ja volikogu liikmetele saadetud kirjad ongi tekitanud mulje, mis võib olla volikogu liikmetel ametiseisundi kuritarvitamise arvamuse kujunemise aluseks. Samas on projekteerimistingimuste väljastamiste kohta teostanud asutusesisest järelevalvet vallavolikogu revisjonikomisjon, kes leidis, et ametiseisundi kuritarvitamist ei ole toimunud. Lisaks vaatas kõik projekteerimistingimuste väljastamisega seotud dokumendid läbi Valga maavalitsus ja loobus minu naabri soovitud järelevalvemenetluse algatamisest, kuna seaduslikku alust ega põhjust selleks ei olnud.

Siiski, et kaasata naabrit projekteerimistingimuste menetlemisse, taotlesin ma uued projekteerimistingimused, mida vallavalitsuses menetletakse juba peatselt kaks kuud, kuigi ehitusseadustikus on ette nähtud projekteerimistingimuste väljastamine 30 päeva jooksul. Menetluse pikaksveninud protsess ei näe kuidagi välja ametist tuleneva ametivõimu kuritarvitamise moodi. Viimasel vallavalitsuse istungil rahuldas vallavalitsus minu naabri vaide projekteerimistingimuste üle ning minu projekteerimistingimused tühistati, samas kui uued projekteerimistingimused jäeti väljastamata.

Mis puudutab minu kinnistul kulgevat ajaloolist mootorsaanirada, siis olen sellest teadlik ja olen sellel ka ise saaniga sõitnud. Rada kulgeb mööda olemasolevat sõiduteed ja selles osas mingeid muudatusi projekteerimistingimustega kavandatud ei ole. Mootorsaanihuvilisena olen ma ka kinnitanud, et mingeid takistusi saaniradade kulgemisele ma teha ei kavatse.

Tagasiastumise ettepanekus viidatud mootorsaaniradade arengukavas (2010) on kirjas, et arengukava on käsitletav üldise ideekontseptsioonina ning ei kohusta omavalitsusi, ettevõtjaid ega maaomanikke radade rajamiseks. Vald pole siiani üheltki kinnistuomanikult saaniraja rajamist nõudnud ja arusaamatuks jääb soov, et vallavanema kinnistu peaks olema esimene, millele selline tingimus seatakse.

Etteheitena on välja toodud kahe kohtuvaidluse pidamine, kus üheks osapooleks on Otepää vald. Ühel juhul tuli vallal kasutada õiguskaitsevahendeid, et säästa vallamaja töövõtja poolt sobimatute akende paigaldamisest ja teisel juhul ei ole vald saanud töövõtjale tasuda tellitud tööde eest, kuna tööd on teostatud poolikult ja ebakvaliteetselt. Need teemad on kajastust leidnud ajakirjanduses ja olnud pidevalt arutluse all koalitsioonikoosolekutel. Mõlemal juhul on leitud, et vald peab oma õiguste eest seisma ja kuna menetlused on pooleli, ei saa väita, et vald on saanud kahju. Mina usun, et lahendid tulevad vallale positiivsed.

Valimiste alguseni on tänase seisuga üks kuu ja 13 päeva. Nagu ma juba eelnevalt kirjutasin, olen Otepää vallavanema ametis olnud kolm aastat, seda on tükk maad rohkem kui minu eelkäijatel. Leian, et selle taga on ka olnud Otepää vallavolikogu hea soov hoida oma vallas stabiilsust. Kas viimane, haldusreformi-eelne Otepää vallavolikogu koosseis läheb valimisteni välja kui stabiilsuse hoidja, näitab aeg. Tagasiastumise avalduse esitamisega ma ei kiirusta. Ma arvan, et stabiilsus on Otepää arengu üheks võtmeteguriks ja see on ka põhjus, miks ma soovin edasi kandideerida. Hetkel on pooleli soojatrasside rekonstrueerimistööd ja juba eraldatud toetuse abil läheb peatselt ka katlamaja uuendamiseks. Käimas on kultuurimaja renoveerimine, mis saab tehtuks septembrikuuks.  Toetust on eraldatud Otepää tervisekeskusele uue hoone ehitamiseks ja Piirkondade Konkurentsivõime Tugevdamise toetuse meetmesse on koostamisel taotlused linna keskväljaku rekonstrueerimiseks ja Lipukeskuse rajamiseks. Tõenäosus nendele projektidele toetust saada on ülisuur, sest mõlemad ideekavandid on siseministri käskkirjaga heaks kiidetud. Oleme saanud toetust Otepää lasteaia hoone energiatõhusaks rekonstrueerimiseks ja hetkel käivad selles osas ettevalmistustööd. Sotsiaalvaldkonnas alustasime Euroopa Sotsiaalfondi toetusel koduteenuse ja tugisiku teenuse arendamist ja oleme isikukeskse erihoolekande teenusmudeli piloteerijateks. Eelmisel nädalal saime PRIAlt hea uudise, et meile on eraldatud toetus Palupera tee mänguväljaku rekonstrueerimiseks. Mul on soov minna nende teemadega lõpuni ja ma usun, et Otepää arengu seisukohast on see oluline.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles