20 aastat kaunist tava Valgamaal

, Valga maavalitsuse kodukaunistamise koordinaator
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks kaunis kodu, mis sel aastal vabariigi presidendilt tunnustuse saab, on Ojaveere talu Otepää vallas Sihva külas. Selle kauni aia omanikud on Olari ja Kristi Kõiv.
Üks kaunis kodu, mis sel aastal vabariigi presidendilt tunnustuse saab, on Ojaveere talu Otepää vallas Sihva külas. Selle kauni aia omanikud on Olari ja Kristi Kõiv. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kodukaunistamise liikumise ametlikuks alguseks Eestis tuleb lugeda 1936. aasta 21. aprilli, kui riigivanema juures peetud istungil moodustati 32-liikmeline peakomitee ja kuueliikmeline juhatus. Juhatuse ja peakomitee esimeheks määrati toona sotsiaalminister Oskar Kask.

Uue hoo sai liikumine sisse pärast Eesti taasiseseisvumist, kui president Lennart Meri kutsus 1997. aasta emadepäeval Eesti rahvast üles kodusid kaunistama. Sama aasta augustis valiti presidendi suveresidentsis Paslepas 25-liikmeline peakomitee, selle esimeheks sai Peeter Olesk ja aseesimeheks Arvi Altmäe. Loodi ka maakondlikud toimkonnad.

Valgamaa toimkonna üks esimesi ülesandeid oli koostöös maakonna kohalike omavalitsustega määrata kontaktisikud, kes hakkaksid konkursialast tööd vedama kohapeal. 20 aastaga on enamik kontaktisikuid muidugi vahetunud, kuid algusaegadest siiani on aktiivsed abilised olnud Saima Ilisson Põdrala ja Anu Tamm Tõlliste vallast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles