Arvamus: Tugev Eesti vajab tugevat Valgamaad

Hanno Pevkur
, Reformierakonna esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanno Pevkur
Hanno Pevkur Foto: Erakogu

Eduka riigi jaoks on väga oluline, et omavalitsused oleksid tugevad. Reformierakond seisab meile omase põhiseadusmõttejärgse, targa ja tugeva ning ettevõtlust toetava Eesti eest.

Valgamaa on hea näide sellest, mida tugev meeskond suurepäraste ideedega on võimeline korda saatma. 2013. aastast on Reformierakond partneritega kujundanud elukeskkonda edukamaks ja elanike meele järgi. Seda ikka selleks, et inimestel oleks Valgamaal hea elada ja ka noori tuleks pärast hariduse ja kogemuse omandamist kodukohta rohkem tagasi.

Reformierakonna kohalike liidrite Margus Lepiku, Ivar Undi ja teiste eestvedamisel või aktiivsel osalusel on Valga linna toodud riigigümnaasium ning kehtestatud tublimate gümnasistide motiveerimiseks stipendiumid. Selleks, et elanikud end ümbritsevas keskkonnas paremini tunneksid, on lammutatud tondilosse. Renoveeritud on nii raudteejaam ja selle ümbrus kui ekstreemspordihall. Liikumisharrastuse soosimiseks on korrastatud 20 kilomeetrit jalg- ja rattateid, samuti nüüdisajastati tänavavalgustus.

Reformierakond usub, et edu alus on lihtne läbipaistev maksusüsteem, maailma parimate hulka kuuluv hariduskorraldus ja tugev kaitsevõime.

Kahjuks esineb viimasel ajal üha enam suhtumist, et kogu see raske tööga saavutatu ei olegi nii oluline. Praeguse valitsuse tegevus on muutunud vastutustundetuks: uued maksud, eelarve defitsiit, reservide ärakulutamine, uued laenud, räpakas õigusloome. Loetelu võiks veel pikalt jätkata.

Eduka Eesti üks olulisem eeldus on tugev majandus ja jõukas rahvas. Riigi ülesanne on vähendada bürokraatiat, võidelda korruptsiooniga, luua lihtne ning läbipaistev maksu- ja ettevõtluskeskkond. Vaid nii on võimalik innustada ettevõtlikkust, investeerida ja töökohti luua. Kui oleme valmis majandust turgutama, siis mitte riiki paisutades, vaid õigusruumi ja bürokraatiat vähendades.

Selles valguses on paslik anda praegusele valitsusele mõni lihtne nõuanne: kaotada segane astmeline tulumaks ja aidata välismaal elavaid eestlasi koju tagasi tulla. Samuti vajab Eesti selget, parempoolset, võimalikult väheste piirangutega ja kombinatoorikavaba keskkonda, kus ettevõtlikud inimesed saaksid edukalt tegutseda.

Et maksta väärikat pensioni ja abivajajatele sotsiaaltoetusi, on kõigepealt vaja luua tingimused, et ettevõtlikel inimestel ja majandusel läheks hästi. Praegune valitsus on unustanud, et riik saab jagada vaid raha, mida maksumaksjad on riigile maksude näol tasunud. Inimene on targem kui riik ja seetõttu on oluline silmas pidada nelja olulist põhimõtet.

Esiteks tuleb majanduse kasvamiseks tagasi tuua lihtne ja loogiline majanduskeskkond, kus on vähem keelde ja käske. Teiseks peab meie väikeriigi eesmärk olema maksumaksjate arvu kasv. Tuleb aidata välismaal elavatel eestlastel Eestisse tagasi tulla. Samuti võimaldada sünnijärgsetel eestlastel säilitada Eesti kodakondsus isegi juhul, kui soovitakse võtta teise riigi kodakondsus.

Kolmandaks: et teha lõpp ühiskonna lõhestamisele, tuleb kinni panna kogu keskerakondlik propagandamasin ja võimaldada igal lapsel juba lasteaiast alates õppida eesti keeles.

Neljandaks: selge ja järjepidev välispoliitika on elementaarne ning hädavajalik eeldus headeks liitlassuheteks NATO ja ELiga. Seal ei ole kohta hägusatele aladele ega kahepalgelistele ning Eestile kahjulikele lepingutele.

Tugeva Eesti nimel peame kõik pingutama ja koostööd tegema nii Valgamaal, Toompea võimukoridorides kui ka mujal Eestis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles