Koolikottide kaal alanema ei kipu

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolikotid on tihti lubatust raskemad. Foto on illustratiivne.
Koolikotid on tihti lubatust raskemad. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

MTÜ Lastekaitse Liit koostas selle aasta märtsist aprillini 1.–9. klassi laste lastevanemate seas korraldatud  küsitluse «Sinu lapse koolikott» tulemuste põhjal ettepanekud koostööks, et hoida koolikoti kogukaal lubatu piires.

Liit edastas täna need ettepanekud pöördumisena haridus- ja teadusministeeriumile, sotsiaalministeeriumile, Eesti Õpilasesinduste Liidule, Eesti Lastevanemate Liidule, Eesti Koolijuhtide Ühendusele, Eesti Õpetajate Liidule, Eesti Linnade Liidule, Eesti Maaomavalitsuste Liidule, Eesti Kirjastuste Liidule ja Riigikogu sotsiaal- ning kultuurikomisjonile.

«Tundub, et koolikoti kaalu teema on sama vana kui esimene kasutusele võetud koolikott. Traditsioone on keeruline muuta ja ka koolikoti kaalu vähendamine on visa tulema,» märkis Lastekaitse Liidu juhatuse liige Tõnu Poopuu.

«Kogemus näitab, et ainuüksi käskude ja piirangute rakendamine ei anna tulemust. Lahendus peitub kooli ja lastevanemate koostöös ning riigi ja kohalike omavalitsuste võimalustes võtta üha enam kasutusele nüüdisaegseid lahendusi,» lisas ta.

Pöördumine sisaldab muu hulgas pikemaajalisi muutusi eeldavaid ettepanekuid nagu e-lahendused, laialdasem topeltõpikute kasutamine ja hoiustamist võimaldav koolimööbel. Samas on ka ettepanekuid, mis kergendaksid laste koolikotti kohe ilma vanemale, koolile või koolipidajale kulutusi tekitamata. Viimaste seast saab nimetada näiteks mõtestatud tunniplaani koostamist, eelistades senisest enam paaristunde või tsükliõpet.

Lastekaitse Liidu läbi viidud küsitlusest «Sinu lapse koolikott» selgus, et 85% õpilastest on koolikoti kogukaal üle sotsiaalministri määrusega kehtestatud piirmäära. Lubatust raskemat koolikotti kannab pidevalt 89% 1.–3. klassi õpilastest ja 92% 4.–6. klassi õpilastest. Positiivsetest näidetest hoolimata kinnitas 44% lastevanematest, et koolid ei ole pakkunud võimalusi õppetööks kaasas kantavate vajalike vahendite kogukaalu vähendamiseks.

Elektroonilisele küsimustikule vastas 3418 lapsevanemat üle Eesti. Lastevanemate aktiivsus küsimustikule vastamisel ja ettepanekute tegemisel näitas koolikoti ülekaalu teema jätkuvat olulisust ja jätkusuutlike lahenduste vähesust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles