Noortalunikud soovivad enam kui seitset miljonit

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muu hulgas tahetakse toetust kasutada ka mesilasperede ostuks.
Muu hulgas tahetakse toetust kasutada ka mesilasperede ostuks. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eelmisel nädalal lõppenud põllumajandusliku tegevusega alustava noore ettevõtja toetuse taotlusvoorus laekus 191 noortalunikult taotlusi kogusummas 7 635 857 eurot. Eelarve võimaldab toetusteks määrata 5 miljonit eurot.

Valgamaalt laekusid taotlused 11 noortalunikult, kes kokku soovivad saada toetust 439 658 eurot. Taotluste hulgalt on Valgamaa maakondade võrdluses keskmiste seas. Kõige enam ehk 24 tuli neid Tartumaalt. Kõige vähe saabus toetusetaotlusi Hiiumaalt – ainult kolm.

Maaelu arengukava 2014-2020 noortele põllumajandusettevõtjatele mõeldud meetmest on kuni 40aastastel (kaasa arvatud) ettevõtjatel võimalus saada ühekordset toetust kuni 40 000 eurot. Enamik soovibki saada maksimaalset summat.

Toetust tahetakse kasutada ehitusteks ja rajatisteks, põllumajandustehnika ja -seadmete soetamiseks, istandike ja kasvuhoonete jaoks, samuti põllu majandusloomade ja –lindude, mesilasperede ja mesindusinventari ostmiseks. Toetuse abil tahetakse osta ka maad, viljaseseemet, söötasid jne.

 PRIA moodustatud hindamiskomisjon viib läbi taotluste hindamise määruses sätestatud hindamiskriteeriumide alusel. Hindepunktide põhjal moodustub paremusjärjestus ning toetused määratakse neile nõuetekohastele taotlustele, mille rahuldamiseks eelarvet jätkub. Otsused koostab PRIA 27. novembriks.

Põllumajandusliku tegevusega alustava noore ettevõtja toetuse meetme eesmärk on noorte põllumajandustootjate tegevuse alustamise hõlbustamine,   põlvkondade vahetusele kaasaaitamine põllumajanduses ning kaasaegsete teadmistega ja kogemustega põllumajandustootjate arvu suurendamine.

Käimasolevaks programmperioodiks noortalunike meetme rahastamiseks kavandatud eelarve on kokku 22,1 miljonit eurot, lõppenud taotlusvoor oli sel perioodil teine. Möödunud aastal toimunud esimeses taotlusvoorus määrati sajale noortalunikule toetusteks kokku 3 999 252 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles