Kolm Valgamaa õpetajat kandideerib tunnustusele

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasta suunaja tiitlile kandideerib kauaaegne Keeni põhikooli õpetaja Saima Tell.
Aasta suunaja tiitlile kandideerib kauaaegne Keeni põhikooli õpetaja Saima Tell. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Pärnu kontserdimajas leiab 7. oktoobril aset aasta õpetaja auhinnagala «Eestimaa õpib ja tänab».

Tänavu esitati sellel tunnustamiseks kandidaate 1206 korral, mis on koguni veerandi võrra möödunud aastast enam. Kandidaate oli kõigil võimalik esitada üheteistkümnes kategoorias: lasteaiaõpetaja, klassiõpetaja, põhikooliõpetaja, gümnaasiumiõpetaja, klassijuhataja, kutseõppeasutuse õpetaja, õppejõud, suunaja, õppeasutuse juht, hariduse sõber ja haridusasutuse aasta tegu.

Parimatest parimate väljaselgitamiseks tegid tööd maakondlikud komisjonid, kõrghariduse komisjon ja seejärel üleriigiline komisjon, kuhu kuulusid haridusega seotud organisatsioonide esindajad.

Valgamaalt on tänavu nominentide seas koguni kolm tublit õpetajat, neist kaks Valga linnast.

Aasta klassijuhataja nominent on Hille-Made Varul Valga gümnaasiumist. Varul on gümnaasiumi raudvara, kelle pikaajalisest kogemusest matemaatikaõpetajana ja klassijuhatajana on õppida kõigil. Tema töö klassi juhtimisel on suurepärane näide, kuidas ühendada kahte rahvusgruppi, liita erinevatest kogukondadest ja põhimõtetega õpilasi ning panna nad ühise eesmärgi nimel pingutama.

Kaks aastat tagasi sai ta klassijuhatajaks neljateistkümnele vene perekonnast ja üheteistkümnele eesti perest õpilasele. See olukord oli uudne nii õpetaja enda kui ka kogu kooli jaoks. Õpetaja oskuslik suhtlemine ja tegutsemine, et silmas pidada mõlema rahvusgrupi õpilaste ning nende vanemate huve, on olnud tähelepanuväärne.

Õpetaja varul on aidanud korraldada õpilastele karjääritunde eri külalistega ning kutsunud külalisi ka klassijuhatajatundi. Ta on ka hinnatud matemaatikaõpetaja, kes märkab ja toetab andekaid, juhendades õpilasi nii olümpiaadidel kui ka Tartu Ülikooli Teaduskooli kursustel.

Ta on tulihingeline mälumängija, kes innustab õpilasi uurimis- ja praktiliste tööde läbiviimisel ja püüab edasi anda entusiasmi osaleda konkurssidel, võistlustel, mälumängudel. Tal on pikaajaline kogemus e-õppe osas ning ta võttis julgelt kasutusele interaktiivse tahvli.

Varul on õpetaja, keda mäletatakse ka siis, kui kooli lõpetamisest on möödas mitukümmend aastat. Ta on hooliv, sõbralik, professionaalne, rahulik, eeskujulik ja motiveeriv.

Tema fenomen peitub individuaalsuse väärtustamises. Töö, mida õpetaja Hille-Made teeb ennekõike venekeelsest perekonnast pärit õpilastega, on asendamatu eelarvamuslike hoiakute muutmisel.

«Ta motiveerib meid metsikult õppima ning oma unistuste poole püüdlema,» on põhjendanud tema kandidatuuri üks tema klassi õpilane.

Aasta põhikooliõpetaja nominent on Tiivi Rüütel Valga põhikoolist

Rüütel väärib esiletõstmist kui särasilmne ja nüüdisaegset õpikäsitlust rakendav õpetaja, kes suhtub oma töösse rutiinivabalt ja loovalt ning arvestab alati õpilaste huvide ja individuaalsusega.

Tema õpilased õpivad nii klassiruumis, koridoris, pargis, metsas, muuseumis kui ka looduskeskuses. Tema eesmärgiks on, et õpilased saaksid oma käega katsuda, oma silmaga mõõta, oma kõrvaga kuulata ja oma ninaga nuusutada seda, mis maailmas toimub ja seda, kuidas maailm meie ümber toimib.

Ta innustub uutest ideedest ja on huvitatud nende õpilasteni viimisest. Õpetaja Tiivi ei hoia kokku energiat ega aega katsevahendite ettevalmistamiseks ja põnevate näidismaterjalide kogumiseks ning klassiruumi toomiseks.

Tema osalusel on juba aastaid toimunud koolimajas seenenäitus sügisel ning linnulaulu kuulamise tunnid kevadel. Õpilased hindavad tema rõõmsat meelt ja oskust raskeid olukordi positiivselt lahendada. Ka koduseid töid on tema ainetes mõõdukalt ja Moodle-keskkonnas on kursuse läbimine võimalik igal õpilasel oma tempos.

Õpetaja Rüütel otsib ja leiab pidevalt uusi võimalusi õpilaste huvi hoidmiseks ja oskuste arendamiseks. Tihti on kasutuses tahvelarvutid, arvutiklass ja nutivahendid. Ta peab õpilastelt saadavat tagasisidet väga väärtuslikuks ning püüab alati nende nõuannetega arvestada.

Õpetaja Rüütlil on oma õpilastega hea, usalduslik ja vastastikusel lugupidamisel põhinev suhe. Lisaks tavapärasele numbrilisele hindamisele annab nii suuliselt kui ka kirjalikult edasiviivat tagasisidet ja rakendab efektiivselt kujundava hindamise põhimõtteid. Äärmiselt oluliseks peab ta eluliste seoste loomist ja ainetevahelist lõimingut.

Õpetaja Rüütel on loodusainete töörühma juht ning koordineerinud 8.–9. klassi õpilastele Tartu Ülikooli bioloogia ja füüsika õpikodade tegevust. Igal sügisel on ta aidanud vedada maastikumängu, milles 6.–8. klasse õpilased lahendavad loodusteemalisi ülesandeid. Ka on ta ülekoolilise joonistusvõistluse «Loom, kellega kohtusin» algataja ja eestvedaja ning käib õpilastega igal kevadel metsa istutamas ja konnatalgutel.

Lisaks on Tiivi Rüütel üks Valga linnas eesti rahvakultuuri ja rahvatantsu edendamisega tegeleva MTÜ Pilleriin looja ja juhatuse liige. Ta on kirjutanud kümneid edukaid projekte rahvarõivaste ja kontsertreiside rahastamiseks. Suure osa MTÜ liikmetest moodustavad Valga põhikooli õpetajad ja teised haridustöötajad. Tegutseb nii nais- kui ka segatantsurühm, kes on kõrge kunstilise tasemega ja esinenud korduvalt tantsupeol.

Aasta suunaja nominent on Saima Tell Keeni põhikoolist

Tell on karjäärivaldkonda arendanud aastaid ja seda nii koostööpartneritega kui ka noortega. Ta on hooliv, siiras, uuendusmeelne, koostöövalmis ja asendamatu tugi erinevatele osapooltele. Tema juhtimisel toimuvad seminarid, õppepäevad ja muud olulised kohtumised.

Oma igapäevase tööga toetab Tell noori eneseleidmisel. Tema südameasi on anda noortele igakülgset infot töö- ja õpivõimaluste kohta ning tema hoolivus ja pühendumus aitavad noortel teha kaalutletuid valikuid. Karjäärispetsialistid, kes mitmekesistavad loenguid või vestlevad huvilistega individuaalselt, on Keeni Põhikoolis sagedased külalised.

Saima on maakondliku ainesektsiooni eestvedaja olnud aastaid. Ta on suureks abiks karjäärikoordinaatoritele, noortega töötavate inimeste ühiste seminaride ja koostööpäevade korraldamisel.

Hooliva inimesena on Tell väga empaatiavõimeline ning tähelepanelik ümbritseva suhtes. Ta valutab südant ning ka pakub ja leiab lahendusi, suunates noori vajalike spetsialistide juurde. Märgates noore huvi mingi valdkonna vastu, leiab ta võimaluse noore unistus teoks teha.

Saima ei käsitle tulevikuks olulisi teemasid ainult karjääri valdkonnast lähtuvalt, vaid lõimib neid õppeainetega, aidates seega mõista karjääri olemust, planeerimise vajalikkust ja analüüsi olulisust.

Saima panus maakonnas ja ka riiklikul tasandil – metoodiliste materjalid koostamisel karjääriõppes – on tunnustust väärt.

Otseülekande laureaatide pidulikust tunnustamisest teeb ka Eesti Televisioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles