Mesilaste arvu vähenemine teeb jätkuvalt muret

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mesilased. Foto on illustratiivne.
Mesilased. Foto on illustratiivne. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Riigikogu maaelukomisjoni eilsel istungil jätkati mesilaste arvu massilise vähenemisega seotud probleemide käsitlemist, et leida tulemuslik lahendus.

Maaelukomisjoni esimehe Aivar Koka sõnul on mure jätkuvalt tõsine. «Peame tõdema, et mõned vastutustundetud põllumehed, kes kasutasid mõtlematult mürgiseid taimekaitsevahendeid oma saagi huvides, tegid korvamatult kahju mitte ainult mesindusele, vaid ka looduslikule tasakaalule ja ausatele põllumeestele,» ütles Kokk. Ta märkis, et Eesti mesinike ühispöördumine on põhjendatud ja sellele tuleb reageerida otsustavalt.

Kokk selgitas, et suve jooksul on ta mitmel korral kohtunud põllumeeste, teadlaste ja põllutehnika müüjatega, et ühiselt leida esile kerkinud probleemidele lahendusi. Koka arvates on üks võimalik lahendus töötava teavitussüsteemi loomine, mis näitab ära taimekaitsevahendite ja väetiste kasutamise põldudel.

Mesilasperede kaitsmiseks on vaja läbi viia nende asukoha täpne kaardistamine. See on eeldus koordineeritud koostööle põllumeeste ja mesinike vahel, et teada, kus asub mesila, et seda arvestada taimekaitsevahendite kasutamisel.

Maaelukomisjoni arutelul oli kõne all mesindusega seotud aspektid, nagu taimekaitse, tootmise tasuvus, meeturg ja mee kvaliteet ning nendega kaasnevad probleemid. Samuti oli kõne all mesinikele toetuste eraldamise küsimus.

Komisjoni istungil osalesid maaeluministeeriumi, põllumajandus-kaubanduskoja, põllumeeste, teadlaste, põllutehnika müüjate ning mitme asjaomase asutuse ja mesinike esindajad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles