Liiga väike turvahäll jätab lapse kaitseta

Valgamaalane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvahälli tohib kasutada vaid seljaga sõidusuunas.
Turvahälli tohib kasutada vaid seljaga sõidusuunas. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Vanema ülesanne on kaitsta last igas olukorras nii palju, kui on tema võimuses. Kõik me usume enda oskustesse autojuhtidena, kuid ei tea kaasliiklejate kogemusi ning käitumist. «Täiskasvanutele on turvavöö kasutamine elementaarne, kuid samavõrd tavaline peaks olema õige turvavarustuse kasutamine lapse sõidutamisel,» rõhutas maanteeameti ennetustöö osakonna ekspert Diana Okas.

On oluline teadvustada, et laste turvavarustus ei ole mõeldud ainult seaduse täitmiseks, vaid lapse elu päästmiseks. «Kui last ei ole võimalik turvavööga nõuetekohaselt kinnitada, tuleb kasutada lapse pikkusele ja kaalule vastavat turvaseadet. Alla 135 sentimeetri pikkune laps peab kasutama autos sõites turvavarustust,» selgitas Okas.

Turvahällid on mõeldud kuni 13 kilogrammi kaaluvale lapsele ning reeglina mahub beebi turvahälli umbes esimese eluaasta lõpuni. Sõites vastsündinuga, tasub ette võtta vaid lühikesi sõite, sest pikalt püstises asendis istumine koormab imiku kaela ja selga. Beebit ei ole soovitatav hoida turvahällis järjest üle kahe tunni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles