Valgamaal sattus buss õnnetusse (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bussiõnnetus juhtus Võru-Valga maantee ja Lüllemäele viiva tee ristmikul.
Bussiõnnetus juhtus Võru-Valga maantee ja Lüllemäele viiva tee ristmikul. Foto: Lõuna prefektuur

Neljapäeval kell 07.25 toimus liiklusõnnetus Valgamaal Karula vallas Londi külas Võru-Mõniste-Valga maantee 76. kilomeetril, mõne kilomeetri kaugusel Valgast.

Esialgsetel andmetel mitterakendunud pidurite tõttu sõitis 60aastane mees liinibussiga Iveco Daily T-kujulisel ristmikul otse üle ristmiku vastu maanteekraavi perve.

Kolm bussis viibinud reisijat, 46aastane naine, 55aastane naine ja 67aastane naine toimetati sündmuskohalt Valga haiglasse. Hiljem pöördus ise Valga haiglasse veel kolm bussis reisijana viibinud isikut: 63aastane naine, 28aastane naine ja 21aastane naine.

Kagu politseijaoskonna vanemkomissar Kaimar Karm, kes ka ise kohapeal käis, ütles, et esialgsetel andmetel polnud reisijate vigastused tõsised. Kõik vigastatud olid täiskasvanud.

Ühegi teise sõidukiga buss kokku ei põrganud. Kokku viibis Karmi sõnul bussis 12 reisijat. „Eelnev informatsioon oli, et tegemist on lastega, aga alla 15aastaseid lapsi oli bussi peal ainult üks,” lausus Karm.

Õnnetuse hetkel kell 7.25 oli kell 6.10 Valgast startinud buss parasjagu Lüllemäe suunast tagasiteel Valka. Masin ei saanud Puurina-Lüllemäe-Litsmetsa teelt Valga-Võru maantee ristmikule jõudes pidama ning sõitis Valga-Võru tee ääres asuvasse kraavi.

Karm ütles, et õnnetuse põhjust ei saa veel täie kindlusega välja tuua, kuid juhi sõnade järgi lakkasid töötamast bussi pidurid. „Võib-olla oli ka natuke kiirus liiga suur ristmikule välja sõites. Aga juht ütles, et kui ta piduripedaalile vajutas, pidurid ei töötanud ja seetõttu toimus ka väljasõit,” sõnas vanemkomissar.

Kui suur bussi kiirus vahetult enne õnnetust oli, ei osanud Karm esialgu öelda, selle selgitab välja menetlus. Bussil oli peal digitaalne sõidumeerik. Politsei tuvastas, et bussijuht oli kaine ja turvavööga kinnitatud. Reisijate jaoks bussis turvavöid polnud.

Valga haigla juhataja Marek Seer ütles neljapäeva lõuna ajal, et haiglasse toodud inimestele teostatakse esmast läbivaatust ja esmaseid ravitoiminguid. "Nii palju, kui mulle hetkel teada on, tõenäoliselt kedagi ei hospitaliseerita ja loodetavasti saavad kõik ilusti kodusele ravile,” lausus Seer.

Atko Bussiliinide Valga osakonna juhataja Toomas Turgan ütles, et ei oska bussi õnnetuse hetke tehnoseisundit kommenteerida, kuna buss viidi ekspertiisi. Küll ütles ta, et bussi tehnilist seisukorda kontrollitakse iga päev ja pidurite rike on esialgu vaid bussijuhi ütlus. „Hommikul läks buss tehniliselt korras välja. Eks ekspertiis ütleb täpselt, mis seal oli ja mida seal ei olnud,” lausus Turgan.

Ristmik, kus neljapäeva hommikul bussiga õnnetus juhtus. / Arvo Meeks/Valgamaalane
Ristmik, kus neljapäeva hommikul bussiga õnnetus juhtus. / Arvo Meeks/Valgamaalane Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees
Lüllemäe poolt tulnud buss ei saanud esialgse info kohaselt piduririkke tõttu ristmikul pidama ning sõitis kraavi olles ületanud Võru-Valga maantee.
Lüllemäe poolt tulnud buss ei saanud esialgse info kohaselt piduririkke tõttu ristmikul pidama ning sõitis kraavi olles ületanud Võru-Valga maantee. Foto: Lõuna prefektuur
Sündmuspaik Lüllemäe ristmikul / Arvo Meeks/Valgamaalane
Sündmuspaik Lüllemäe ristmikul / Arvo Meeks/Valgamaalane Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees
Sündmuspaik Lüllemäe ristmikul / Arvo Meeks/Valgamaalane
Sündmuspaik Lüllemäe ristmikul / Arvo Meeks/Valgamaalane Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees
Sündmuspaik Lüllemäe ristmikul / Arvo Meeks/Valgamaalane
Sündmuspaik Lüllemäe ristmikul / Arvo Meeks/Valgamaalane Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles