Juhtkiri: Keda valida?

Valgamaalane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Saarm / Sakala

Valimismaraton on jõudmas finišisse. Kuigi ametlik valimiste päev on pühapäeval, on paljud valiku juba teinud. Kui palju eel- ja e-valimistel inimesi kokku osales, polnud eile lehe trükkimineku ajaks veel teada. Küll oli teisipäeval samaks kellaajaks valimisel osalenud 223 651 hääletajat, mis moodustab 20,3 protsenti valijate üldarvust. Seda oli pea neli protsenti enam kui nelja aasta eest.

Seejuures oli elektrooniliselt antud 141 716 häält, jaoskondades aga 81 935. See näitab, et hoolimata mõne erakonna vastuseisust ja mõnegi välismaise asjatundja skepsisest usaldavad Eesti inimesed e-valimisi. Seda ka hoolimata hiljutisest turvariski avastamisest Eesti ID-kaardi tarkvaras. Tahaks väga loota, et võimalikud riskid tõepoolest e-hääletust ei mõjuta.

Suur osa valijaid jätab otsustamise viimasele hetkele – pühapäevale. Mõnigi on seda põhjendanud sellega, et valimiskampaania käigus võib ilmneda asjaolusid, mis ühele või teisele kandidaadile varju heidavad. Ning kui pärast hääletamist midagi ebameeldivat pinnale ujub, võib valikut kahetsema hakata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles