Otepää tantsumemm pidas juubelit

Valgamaalane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tantsumemm Eha Ojavee oma 80 aasta juubelil
Tantsumemm Eha Ojavee oma 80 aasta juubelil Foto: Monika Otrokova / Otepää vallavalitsus

Otepää kultuurikeskuses pidas 25. oktoobril oma 80 aasta juubelit Otepää tantsumemm Eha Ojavee. Teda olid tulnud tervitama Otepää rahvatantsijad.

Tantsumemme tervitasid juubeli puhul Otepää vallavalitsuse liige vallavanema ülesannetes Mare Raid, rahvakultuuri keskuse rahvakultuurispetsialist Eha Mandel, Nõuni rahvamaja juhataja Marika Viks, rahvatantsu naisrühmad Vesiroos ja Nuustaku ning segarühm Nuustaku, sõbrad ja sugulased ning endised õpilased. Juubelipidu vedas Ojavee endine õpilane Miia Pallase, kes praegu ametis Pühajärve põhikooli direktorina.

Otepää vallavalitsus tunnustas Ojaveed tänukirja ja Aare Olanderi raamatuga «Valga, Tõrva ja Otepää kadunud vaated». Mare Raid sõnas, et Ojavee pikk tee rahvatantsujuhendajana on tunnustamist väärt. «Rahvatants on midagi, mis meid kõiki liidab ja ühendab. Eha Ojavee on teinud väga tänuväärset tööd, et rahvatantsu Otepääl alles hoida ning arendada. Tänu temale on rahvatantsu õppinud armastama nii suured kui ka väikesed.»

Kui juubilarilt küsiti, kuidas ta rahvatantsu juurde juhtus, vastas Ojavee, et sai selle pisiku juba lapsepõlves vanematelt. «Tantsima hakkasin juba 1. klassis. Täditütar õpetas ning sealt edasi läks tantsimine juba ladusalt.» Seega võib teda nimetada iseõppijaks.

Eha Ojavee on sündinud 1937. aastal Otepää mail, hiljem kolis perekond Kohtla-Järvele. 1956. aastal lõpetas ta seal keskkooli. Tubli sporditüdruku ja tantsijana leidis Eha rakendust Pühajärve põhikoolis pioneerijuhina.

1967. aastal lõpetas ta Tartu Ülikooli kaugõppes treeneri erialal. Tööelu jätkus pioneerijuhina Otepää keskkoolis, siis praeguses Audentese Spordikooli Otepää filiaalis, kus ta töötas nii kasvataja, võimlemisõpetaja, suusatreeneri, pioneerijuhi kui ka tantsuõpetajana. Rahvatantsu on Otepääl nii enne sõda kui ka pärast tehtud. Toona juhendas rahvatantsijaid Heisi Mägi. 1972. aastast võttis selle töö üle Eha Ojavee.

Tantsujuhina tegutses ta lisaks Otepääle ka Hellenurmes, Nõunis, Pühajärvel ja mujal. Käidud on kõikidel nii tolleaegsetel kui ka vabariigi koolinoorte ja üldtantsupidudel.

Ojavee on elu jooksul juhendanud umbes paarikümmet tantsurühma – nii lapsi kui täiskasvanuid , sega- kui naisrühmi. Tema juhendatud tantsurühmad tegutsevad siiani. Nii näiteks on väga edukas olnud 1987. aastal moodustatud segatantsurühm Nuustaku, mida juhendab tema minia Kaire Ojavee.

Tema juhendatud Otepää naisrühm Nuustaku on samuti väga tugev rühm, kellel ette näidata palju häid esinemisi. Selle rühma juhendaja on Angela Toome. Samuti tegutseb edukalt edasi naisrühm Vesiroos (juhendaja Kaire Ojavee). Ta on ka uusi tantsusid loonud – tema seatud «Pühajärve valssi» tantsivad naisrühmad siiani. Lisaks sellele on Eha Ojavee juhendanud ka laste ning noorte rahvatantsurühmi.

Eha Ojavee töö jätkaja ning järjepidevuse kandja on Eha minia Kaire Ojavee, tantsujuht, keda samuti teatakse ja armastatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles