Riigikogu liikme kodu läks keset päeva põlema (9)

Maa­rius Suviste
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile oma põlenud kodu juures tegutsenud Riigikogu liige Priit Sibul ütles, et hakkab kindlasti maja taastama.
Eile oma põlenud kodu juures tegutsenud Riigikogu liige Priit Sibul ütles, et hakkab kindlasti maja taastama. Foto: Maarius Suviste / Valgamaalane

Riigikogu liikme ja IRLi peasekretäri Priit Sibula kodu Otepää vallas läks üleeile hommikupoolikul põlema. Inimesed kannatada ei saanud.

Sibul oli ise samal ajal Toompeal Riigikogus tööl. Tulekahjust kodus andis talle teada naabrimees, kes töötab päästjana. «Maja põleb!» ütles naaber telefonis, kui oli Sibula kätte saanud. «Tõusin koosolekult püsti ja lahkusin,» ütles Sibul. «Vabandasin, et ei suuda praegu maksupoliitikale keskenduda – on pakilisemad asjad ajada.»

Nelja lapse isa läks seejärel oma Tallinna-koju abikaasa ja laste juurde. «Proua oli loomulikult endast väljas,» märkis pereisa, kes ise jõudis kella 22ks Otepää valda Risttee külas asuvasse koju. Nende perel ongi kaks kodu: üks linnas ja teine maal, kus nad peavad ka kodulinde.

Häirekeskus sai tulekahjust teate neljapäeval kell 10.39. Öeldi, et tossab kahekorruselise puitmaja üks külg ning põleng on arvatavasti alguse saanud elektrijuhtmestikust. Kui päästjad sündmuskohale jõudsid, põles elumaja sein, leek oli väljas ka katusest. Kuna maja uks oli lukus ning seda ei avatud, sisenesid päästjad majja ise. Päästjad kontrollisid eluruumid üle ning selgus, et inimesi majas ei olnud.

Nad paigaldasid lähedalasuvasse tiiki ka lisaveevõtukoha ning avasid maja katuse, et edasi kustutada. Päästjad lokaliseerisid tulekahju kell 12.23. Kohal oli kaheksa päästeautot ja kiirabi.

Hullumeelne nädal

Eile oli Priit Sibul põlenud maja juures tegutsemas. «Päästeameti esialgne hinnang on, et läks põlema liikumisandurist,» ütles ta ja näitas maja küljes kohta, kust võis tuli alguse saada. «Raske ütelda, mis täpselt juhtus. Siin oli liikumisanduriga lamp, mis oli pimedal režiimil. Kui tulekahju puhkes, oli ju väljas valge – täiesti arusaamatu, miks see üle kuumenes.»

Sibul on ülimalt tänulik inimesele, kes nägi, et maja põleb. «Pärast kuulsin, et tulekahjut märkas juhuslik möödasõitja. Tal endal ei olnud telefoni ja ta oli järgmise möödasõitja kinni pidanud, et saaks häirekeskusesse teatada,» ütles Sibul. «Päästjad reageerisid uskumatult kiiresti.»

Viimati oli ta oma Valgamaa-kodus kolmapäeva varahommikul. «Imelik nädal on olnud,» tunnistas ta. Esmaspäeval helistas talle majanaaber Tallinna-kodust: «Laest, juhtmest ja pistikupesadest tilkus vett. Mitte meie korterist, aga kuna olen korteriühistu aktivist, helistati kohe mulle ja läksin sinna toimetama.»

Sellega nende katsumused ei lõppenud. Kolmapäeval sõitis Sibula naine autoga, kolm last peal, ja äkki – sõidukil läks rehv puruks.

«Arvasin, et selleks nädalaks on uudistega kõik. Aga neljapäev tõi eriti õudse uudise. Ei tea, mis needus meid see nädal tabanud on,» märkis Priit Sibul.

Tulekahjust kahekorruselises puitmajas teatati häirekeskusele neljapäeval kell 10.39. Peale päästjate oli kohal ka kiirabi.
Tulekahjust kahekorruselises puitmajas teatati häirekeskusele neljapäeval kell 10.39. Peale päästjate oli kohal ka kiirabi. Foto: Maarius Suviste / Valgamaalane

Tal on plaan kindlasti maja taastama hakata. «2009. aasta jaanipäevast jäime siia. Oleme vaikselt toimetanud, ehitanud. Ja ehitame edasi.»

«Tuleb kindlustus ära oodata, esmaspäeval pidi tulema kahjukäsitleja,» ütles Sibul, kes maja teisel korrusel seistes ja põlengu tagajärgi vaadates ohkas: «Nagu tulekahjude puhul ikka, siis veekahjustused on sama rängad kui tuli ise.»

Saatuse iroonia

Ta rääkis, et teisel korrusel kahes toas tegi ta eelmise aasta jõulude ajal remonti. Tänavusteks jõuludeks oli tal plaanitud ette võtta järgmine tuba: põrandaid lihvida ja muid vajalikke töid teha.

Pereisa lisas, et see on justkui saatuse iroonia: «Just sel pühapäeval oli plaanis, et meie juurde tullakse pildistama ajakirja jaoks üht ilusat kodu Valgamaal ...»

Priit Sibul hakkas Risttee külla vanavanaisa talu maadele kodu rajama 2007. aastal. Ta on kodu lähedal asuva Ilmjärve kiriku kellamees ja võtmehoidja. Head inimesed annavad perekond Sibulale praegu peavarju. Nad saavad olla lähedal elava ristiisa juures.

Nii Sibul kui päästeamet on väga tänulikud naabritele, kes omanike naasmiseni majal silma peal hoidsid.

Kommentaarid (9)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles