Valgamaalasest saab reedest uue nimega leht – Lõuna-Eesti Postimees

Sirli Homuha
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sirli Homuha
Sirli Homuha Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Ajakirjandus on pidevas muutumises – on olnud seda enne ja on ka edaspidi. Tugevamad jäävad ellu – need, kes suudavad ajaga kaasas käia ja muutuda vastavalt sellele, kuidas aeg ja olud meie ümber seda nõuavad. Valgamaalane on olnud tugev ajaleht. Läbi ajastute on leht vahetanud korduvalt nime, ilmumissagedust või -päevi. Seni aga – juba 110 aastat – on olnud selge, et leht on vajalik.

5. novembril saanuks järjest Valgamaalase nime all ilmumisest 29 aastat. Eelnevalt ilmus leht 26 aastat Kommunisti nime all, enne seda 10 aastat Valga Kommunisti, kaks aastat Valga Bolševiku ja kuus aastat vahepeal Valgamaalase nimega.  Veelgi varem on ajaleht kandnud veel Valga Teataja, Valga Enamlase, Lõuna-Eesti ja Rajalase nime, päris algusaegadel aga Kodumaa Uudiste ja Sõna nime.

Nüüd oleme taas uue ukse lävel. Sellel reedel, 3. novembril ilmub Valgamaalane uue nimega – nimeks saab Lõuna-Eesti Postimees. Haldusreform, omavalitsuste liitmine ja mõningate piiride nihkumine on just paras aeg selleks, et muuta ka lehe nime ja haaret. Kui mõtleme sellele, mida nimi «Valgamaalane» üldse praegusel ajal tähendab, jõuame selleni, et tähendus on ligi 30 aasta jooksul muutunud.

Praeguseks ei ole maakond enam nii ühtne tervik, nagu ta seda ehk 29 aastat tagasi oli. Välja on kujunenud hoopis kolm kindlapiirilist ala: Valga, Tõrva ja Otepää piirkond. Tõrva ja Otepää elanik end ehk enam väga valgamaalaseks ei peagi.

Tõmbekeskused on inimeste jaoks võrreldes varasemaga muutunud. Seega nimi «Valgamaalane» ei võtagi enam kokku kõiki Valgamaa elanikke. Oleme juba nagunii viimaste aastate jooksul tunnetanud, et enese identiteedi määratlemine on muutunud – see, kelleks inimene siin piirkonnas end tegelikult peab või kuhu tunneb end kuuluvat.

Seetõttu olemegi otsustanud: selleks et meie leht käiks ajaga ja inimeste kuuluvustundega kaasas, oleks õige tuua meie nimesse «Lõuna-Eesti», millele lisame «Postimees», sest kuulume Postimehega samasse ettevõttesse Eesti Meedia. Nii nagu on Tartu Postimees ja Pärnu Postimees, hakkab nüüd ilmuma ka Lõuna-Eesti Postimees.

Ka varasem Valgamaalase eelkäija – ajaleht Lõuna-Eesti – teatas 1921. aastal oma veergudel, et «Lõuna-Eesti toob kõige rohkem teateid wabariigi lõunaraja elust» ja et «lehe siht on erapooletult seisukohalt walgustada wabariigi lõuna osa elu».

Ajaleht Lõuna-Eesti ilmus okupatsioonieelsel Eesti Vabariigi ajal 19 aastat. Nii võibki öelda, et nimemuutus on lehe arengu loogiline jätk, mis on ühest küljest julge uuendus ja teisest küljest oma juurte juurde pöördumine.

Lõuna-Eesti Postimehe esimene number ilmub reedel,

3. novembril 20-leheküljelisena. Täna ilmub leht viimast korda Valgamaalase nime all. Neljapäeval lehte ei ilmu. Lõuna-Eesti Postimees hakkab ilmuma kolm korda nädalas: esmaspäeviti, kolmapäeviti ja reedeti. Lisaks Valga maakonna uudistele hakkame kajastama ka Võru ja Põlva maakonna uudiseid.

Seega muutub peale lehe nime ka ala, kus leht levima hakkab, samuti suureneb tiraaž. Kui praegu on Valgamaalase trükiarv 2600 ja meil on lugejaid viimase uuringu järgi 20 100, siis uues piirkonnas hakkab trükiarv esialgu olema vahemikus 7100 – 19 000 ning lugemisealisi elanikke on kogu piirkonnas ligi 79 000.

Suurem piirkond annab võimaluse kajastada veelgi huvitavamaid teemasid ja lugusid inimestest, tuua lugejateni igasuguseid võrdlusi ja analüüse ning kahtlemata oma piirkonna olulisi uudiseid. Paberleht tuleb lugejale kolm korda nädalas ja lisaks saab iga päev värskeid uudiseid digilehest.

Valgamaalase tellija jaoks ei muutu sisuliselt midagi – uue nimega leht hakkab teieni jõudma nii, et te ei pea ise selleks midagi muutma. Valgamaa lugejad saavad ka edaspidi uue nimega lehest kätte olulise informatsiooni, mida nad on harjunud maakonnalehest saama. Ajaleht Maa Elu, mida Valgamaalase lugejad said lehe vahel seni neljapäeviti, hakkab lugejani jõudma nüüd reedel, ning ajakiri 60+ laekub koos lehega esmaspäeval.

Lõuna-Eesti Postimehe tellimise ja üksikmüügi hind jääb samaks kui Valgamaalasel. Kolm korda nädalas ilmuv leht maksab eraisikust tellijale endiselt 8,30 eurot kuus.

Meie ajakirjanikud on juba tublisti ettevalmistusi teinud, et koguda huvitavate lugude materjali Lõuna-Eesti Postimehes avaldamiseks. Lubame põnevat lugemist ning värvikat ja sisukat lehte!

Foto: Valgamaalane
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles