Valga militaarteemapargis avatakse esmaspäeval demineerimistuba

Tiit Loim
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga militaarteemapark
Valga militaarteemapark Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Esmaspäeval avatakse Valgamaa Isamaalise Kasvatuse Püsiekspositsiooni muuseumis demineerimise teematuba.

Väljapanekus on demineerija mannekeen pommiülikonnas ja lahingumoona leiu kahjutuks tegemise varustuses. Veel on toas miiniotsija, lõhkamismasin, kiiver, killuvest, röntgeniseade ja veekahur. Lisaks varustusele eksponeeritakse demineerimiskeskuse ülesehitust, ajalugu ja demineerijate töid tutvustavaid video ning muid visuaalseid materjale.

Muusemi tuba loodi päästeameti demineerimiskeskuse sellel aastal täitnud 25 aastapäeva puhul. Avamisüritus algab kell 13.00 ning sõna saavad siseministeeriumi asekantsler Erkki Koort, demineerimiskeskuse juhataja Meelis Mesi ja muuseumi esindajana major Meelis Kivi. Lindi lõikamine viiakse läbi demineerijatele omasel ja seega üsna ebatavalisel moel. Kohal on Eesti vanglate esindajad, sest ühtlasi avatakse vangla teematuba, milleks eheda kambrina sisustatud tuba koos vanglakambri uksega.

Muuseumi avamise puhul korraldatakse Valga spordihoones ohutuspäev, mis mõeldud ennekõike Valga kooliõpilastele, kuid oodatud on ka teised huvilised.

Muuseumi toas on lisaks varustusele ülevaade demineerimiskeskuse struktuurist ja pakutavatest teenustest. Stendidel on regionaalsete pommigruppide ajaloo lühikokkuvõtted. Seinal on pildid erinevatest kahjutuks tehtud leidudest ning pilt lõhkamisest. Toas on televiisor, kus jookseb demineerijate töö teemaline film, kus saab näha veel lisapilte plahvatusohtlikest leidudest. Edasi liikudes nähakse kahjutuks tehtud lõhkekehade kesti, mille juures ohtliku asja leidmisel õige tegutsemise selgitused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles