Kõige enam küsiti nõu seoses kinnisvara ja pärimisasjadega

LEPM
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõu küsiti ka seoses pärimise ja testamendiga.
Nõu küsiti ka seoses pärimise ja testamendiga. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

1. novembril, notaribüroode avatud uste päeval külastas notareid Valga-, Põlva- ja Võrumaal kokku 41 inimest: 7 Valgas, 12 Põlvas ja 22 Võrus. Kõige enam küsiti nõu seoses kinnisvara ostu ja müügiga, pärimise ja testamendiga ning abielulahutusega kaasneva varajagamisega. Üle Eesti sai kohalikelt notaritelt abi 673 inimest, lisaks nõustati kümneid inimesi telefoni teel.

«Suunasime tänavu ise päeva teraviku kinnisvarale. Eelmise aastaga võrreldes esitatigi rohkem küsimusi kinnisvarateemaliste vaidluste, varjatud puuduste, hüpoteegi seadmise, kasutusloa puudumise riskide ning kaasomandiga kaasnevate probleemide kohta,» kirjeldas notarite koja esimees Merle Saar-Johanson.

Kolmandiku külastajate mured olid pärimise ja testamendiga seotud teemad ning kümned inimesed tulid küsima abielulahutusega seotud vara jagamise kohta.

«Notaritelt küsiti ka selliseid küsimusi, mille puhul saame inimesi vaid õiguskuulekusele suunata. Näiteks sooviti teada, kuidas vältida kinnisvara müües maksude maksmist või kuidas hiilida kõrvale ülalpidamiskohustusest,» rääkis Saar-Johanson. «Kui seadusest kõrvalepõiklemise küsimused kõrvale jätta, said huvilised nii nõu kui praktilisi käitumisjuhiseid, kuidas probleeme ennetada või juba olemasolevaid muresid lahendada.»

Eestis tegutsevad 91 notarit tegid mullu kokku 295 155 toimingut, neist kõige sagedamini viidi läbi kinnisvaraga seotud tehinguid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles