Kiire tegutsemine põlengu ajal tõi tunnustuse

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodanikujulguse aumärgid said ka Marius Viitkar (paremal) ja Armido Jõerand.
Kodanikujulguse aumärgid said ka Marius Viitkar (paremal) ja Armido Jõerand. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Täna said kodanikujulguse aumärgi 28 kodanikku, kes on oma vapra tegutsemisega päästnud elu, aidanud tabada kurjategijaid, hoidnud ära kuriteo või abistanud selle ohvrit.

Teiste seas said aumärgi Marius Viitkar ja Armido Jõerand, kes eelmisel aastal Põlvas hädaolukorras kiirelt tegutsesid.

Mullu 15. novembri õhtul märkasid Viitkar ja Jõerand Põlvas põlevat puukuuri, mis ähvardas süüdata ka elumaja. Nad hakkasid ustele-akendele koputama, Viitkar helistas samal ajal häirekeskusse.

Mõne aja pärast tuli majast välja kaks väga ehmunud inimest, keda noormehed kohe abistama asusid. Nad palusid autod majast eemale parkida ja väärtuslikumad asjad kokku pakkida, aitasid garaaži alt mootorrattad ära viia ning majast asju välja tõsta. Noormehed päästsid kaks elu.

Tänavu pälvisid kodanikujulguse aumärgi veel 12aastane Sten-Eric, 7. klassi õpilane Juri, 9. klassi õpilased Aleksander ja Rihard, Larissa Šmatkova, Ilmar Münzer, Vahur Rämman, Allan Rooden, Aart Nõmm, Errit Kuldkepp, Almar Pikkoja, Ainar Riisimäe, Bruno Kärtner, Tarvo Tsetsin, Mark Tenin, Jaanus Lippasaar, Armand Mäekallas, Meelis Ränk, Margus, Gerdo, Ainar, Timory ja Rene. Kolm kodanikku ei soovinud oma nime avalikustada, ent nende teod on sellegipoolest väärt esiletõstmist ja aumärgiga tunnustamist.

«Mul on väga hea meel selle üle, mida olete korda saatnud, riskides ning pannes kaalule rohkem kui seadus või reeglid üheltki inimeselt nõuavad. Teie olete meie ühise elu kangelased ja tänu teie kangelastegudele on Eesti turvalisem paik,» ütles justiitsminister Urmas Reinsalu aumärke üle andes.

«Me ei tea kunagi, millal võidakse rünnata meid ennast, meie lähedast või vara. Teie teod julgustavad kõiki inimesi astuma õiget sammu ja mitte jääma kõrvale, kui selline hetk saabub. Sellised sammud muudavad Eesti turvalisemaks,» lisas Reinsalu.

«Tänased kodanikujulguse aumärgi saajad on kangelased. Nende julgus väljendub selles, et ka nemad on kartnud, kuid nad on oma hirmust üle saanud, aidanud inimesi ning nii mõnigi kord päästnud lausa elu. Nad on eeskujuks ja loodetavasti annavad nende lood ühiskonnale juurde julgust ja headust,» tunnustas julgeid kodanikke riigi peaprokurör Lavly Perling.

Justiitsminister ja peaprokurör tõid aumärgiväärsena esile kõik lapsed, kes on julgenud enda või oma pereliikmete kaitseks abi otsida. «See, mida need Eesti lapsed rasketes ja keerukates olukordades teevad, on tõeline julgustükk. Sümboolne kodanikujulguse aumärk kuulub kõigile lastele, kes on koduste raskuste korral otsinud abi näiteks oma õpetajalt, lasteabi telefonilt või politseist,» selgitas Reinsalu.

Kodanikujulguse aumärke, millega riik väärtustab kodanike julgust kuritegude ärahoidmisel ja kuriteoohvrite abistamisel, annab justiitsminister välja 2004. aastast. Kodanikujulguse aumärkide saajad valis nominentide seast välja süüteoennetuse nõukogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles