Galerii: Valga militaarteemapark sai õhutõrjekahuri

Tiit Loim
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Valga militaarteemaparki saabus täna Eesti kaitseväes kasutusel olnud nõukogude päritolu õhutõrjekahur ZU-23-2 ehk Sergei.

"Taotlesin seda kompleksi juba siis, kui kaitseväe juhataja oli Ants Laaneots. Kaitseväel on suhteliselt palju jäämas vanu relvastusest maha võetud relvi oma saatust ootama. Kuna antud relv anti üle sõjamuuseumisse kui tsiviilstruktuuri, siis oli ta vaja teha ohutuks, et tavakülastajad ei satuks ohtu. See võttis kaitseväelt hulga aega ja vaeva," rääkis militaarteemapargi juhataja Meelis Kivi.

Kivi sõnul leiab kahur suure tõenäosusega koha muuseumisse loodava simulatsioonikeskuse saalis. Enne seda käib relv aga läbi liivapritsi alt ja saab uue värvkatte.

Kahuri transpordi Valka korraldas kaitseväe teine jalaväebrigaad. Kokku jagas kaitsevägi täna ja eile laiali viis sellist kahurit. Lisaks Valga militaarpargile sai kaks tükki Kuperjanovi pataljon, kus need 1990. aastatel relvastuses olid, ning kaks Ämari lennubaas.

Eesti kaitsevägi sai kahurid hankega 1990. aastate keskel Iisraelilt, kellele need olid vaenlastelt ära võetud trofeerelvad.

Kaheraudse 23millimeetrise kaliibriga automaatse õhutõrjekahuri ZU-23-2 arendas Nõukogude Liit välja 1950. aastate lõpus ja tootma hakati seda 1960. aastal. Kahur kaalub 950 kilo, suudab teha 800–1000 lasku minutis ja selle efektiivne tööraadius on ligikaudu 2,5 kilomeetrit. Relv on tuntud ka hüüdnime Sergei all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles