Väärt kodupaigas igav ei hakka

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teisipäeval tunnustati Valgas Tiina Loomemajas tublimaid maakonna kogukondi ja MTÜsid.

Vabaühenduste tunnustamine toimus tänavu kuuendat aastat järjepanu. Tänu ja tunnustussõnu, mille edastasid maavalitsuse nimel Tõnis Lass ja Valgamaa arenguagentuuri nimel Aet Arula, jagus sel korral 14 tublile ja tegusale. Erilise tunnustuse osaliseks said kolm ühingut ja üks kogukond.

«Väärt kodupaik 2017» tiitli vääriliseks hinnati Nõuni kogukonna tegemised. «Nõuni kogukonnas juba igav ei hakka. Siin toimub kogu aeg midagi: olgu tegemist juba traditsioonilise Nõuni ööfilmifestivaliga või alati täissaali toovate kontserditega. Eks siia meeldib esinejatel ka tulla. Juba see, et esineja kiidab Nõuni kultuurimaja ahjus valmistatud ahjukartuleid, on märk soojast vastuvõtust,» iseloomustati tunnustuse saajat.

«Head pole kunagi palju». Just nende sõnadega said ära märgitud Tõrva Marid, kes kogukonnas silma paistnud heategevusega ja just head tegemine tõi ka seekordse tunnustuse. MTÜsse LC Tõrva Mari, lions-klubi põhimõtteil tegutsevasse heategevuslikku organisatsiooni kuuluvad särasilmsed ning teotahtelised Tõrva ja selle ümbruskonna naised.

Oma tegevusega keskendutakse kohalikele lastele ja noortele ning nendele suunatud heategevusürituste korraldamisele ja on Tõrvas aastaid korraldanud perepäeva «HEAD POLE KUNAGI PALJU» ning nende küpsetatud pannkoogid on üle Tõrva tuntud.

«Mõtleb maksimaalselt kogukonnale», võiks nimetada MTÜ Epre Arendusele osaks saanud tunnustust. Epre Arendus on suutnud muuta Valgamaa endise väikseima valla elamisväärseks paigaks. Õru kogukonna toetuseks loodud MTÜ on tegutsenud viis aastat ja selle ajaga palju jõudnud – korraldanud koos kogukonna liikmetega jõulupidusid  ja jaanipäevi ning Õru kandi külapäevi.

Viimatistest tegemistest võiks ära märkida keraamikaahju ja savivaltsi muretsemist, et Õru lastele ja noortele, aga ka kõigile asjast huvitatud täiskasvanutele avada huviring. Lisaks rajati Õru puhkealale atraktiivne ja kaasaegne mänguväljak.

Tunnustuse «Sammub südikalt seatud sihtide poole» sai MTÜ Mäe Koda Riidajast. Mäe Koda on väike õdus kohvik, mis möödunud aasatal rajatud endisesse Riidaja mõisa piimakööki eesmärgiga arendada ja propageerida kohalikku toidu- ja mõisakultuuri. Kohvikus korraldadatakse õppepäevi ja nädalalõppudel on Mäe Koja ruumides avatud kodukohvik, mille külastajad on kohaliku kogukonna liikmed ja inimesed naabervaldadest.

Ülejäänud ülesseatud ühendusedki väärivad Aet Arula sõnul tunnustust ja esiletõstmist.

Taagepera küla väärib äramärkimist oma pideva arengu eest. Taageperas ollakse keskendunud sellele, et kohalikule elanikule on olulised teenused kohapeal kättesaadavad. Positiivne näide on pesupesemisteenus ja näiteks toiduainete kuivatamine, õmblemine, savitöö ning paljud muud ettevõtmised.

«Oma järjekindla tegevusega on kuuldused Taagepera küla aktiivsusest kandunud ka kaugemale ja siia tullakse heameelega uudistama, kuidas siin asjad käivad. 2017 aasta kevadel alustas president Kersti Kaljulaid oma Valgamaa-visiiti just Taagepera külast,» sõnas Arula.

Vidrike küla on samuti silma paistnud. Küla iseloomustab maalilise looduse ja põneva ajaloopärandi kõrval just tegus kogukond. Vidrikelt saab alguse Otepää valla kõige populaarsem kanuumatka rada, külarahva uhkus on kuplite rüpes asuv Vidrike järv.

Täna meelitavad inimesi Vidrikele populaarsed turismitalud, siin on ka vaatetorn, disc-golfi rada, tennise- ja rannavõrkpalliplats. Viimased viis aastat on koos peetud jaanipäevasid ning tähistatud aastavahetust. Et külas on noorte perede ja laste arv kasvamas, on ka ühistegevus hoogu juurde saamas. Tehakse plaane küla ajaloo talletamiseks ning tänavu avati ajaloolises mõisavalitseja häärberis külamaja.

Arula küla on suurepärane näide heast koostööst. Külas on kõigil oma roll ja kõik panustavad küla tegemistesse oma kõige tugevamate külgedega. Oluline koht on külas ajaloo ja kohapärimuste kogumisel ja jäädvustamisel. Hoolega valmistutakse 2019 aastal saabuvaks küla 600. sünnipäevaks. Külal on nüüd oma laululava, mis on kingitus eelkõige külarahvale aga ka Eesti Vabariigi 100 sünnipäevaks.

MTÜ Valga Arvutikeskus tegeleb arvutikoolituste, tööharjutuste, nõustamistega Valga maakonnas ja üle Eesti. Viimaste nelja aasta jooksul erinevaid koolitusi on lõpetanud ligi 3000 inimest. MTÜ õpetajad on viisakad, kannatlikud, oma ala tundjad, abivalmid.

MTÜ Valgamaa Parkinsoni Haigete Selts loodi Elga Lannajärv eestvedamisel ja see on tegutsenud juba 15 aastat. Seltsi liikmed kohtuvad igakuiselt, enamik liikmetest on üksikud – lesed, kel lapsed suured ja kaugel, nende jaoks on see seltsi tegemistes osalemine ainukeseks suhtlemiseks silmast silma.

MTÜ Otepää Naisselts on väärika ajalooga mittetulundusühendus, mis asutati 27 aastat tagasi, 1990. aastal, ühenduse varasem ajalugu ulatub aga veelgi kaugemale – 1931. aastasse, mil Eestis hoogustus laiaulatuslik naisliikumine. Otepää naisselts kuulub ka Ülemaailmsesse Maanaiste Organisatsiooni ridadesse. Muude tegevuste kõrval jõuavad naisseltsi liimed meeles pidada ka Otepää hooldekodu  elanikke.

MTÜ Karula-Lüllemäe Tervise ja Spordikeskus Lüllemäel on loodud eelkõige tervislike eluviiside propageerimiseks ja tervisespordiga tegelemiseks. Keskus pakub põnevaid tegevusi igaks hooajaks: suusatamine, staadionialad, rannavolle, vibulaskmine, matkamine, lumetuub, lumelaud ja mäesuusk. Lisaks pakutakse majutust ja toitlustatust.

Valga muuseumisõprade selts on 2010. aastal asutatud vabatahtlik organisatsioon, mille liikmed aitavad  koguda, säilitada, eksponeerida ja populariseerida Valgamaaga seotud esemeid ning kultuuripärandit. Selts algatab, aitab korraldada ja korraldab muuseumi üritusi ning tutvustab ja toetab Valga muuseumi tegevust. Sel aastal pandi õlg alla Valga muuseumi korraldatud suursündmusele Eesti Pulm.

MTÜ Mulgi Mekk vahendab väiketootjate müügitegevust Tõrvas. Eesmärk on toimiva talupoe ja -kohviku käigushoidmine. Talupoe õuel tegutseb kohalik Mulgi turg. Hoolega on tegeletud kohaliku välituru avamiseks parema keskkonna loomisega.

MTÜ Stuudio Tiina loomemajas on siiani lühikese ajaga toimunud palju uut ja toredat Valga linna rahvale. See on koht, kuhu perenaine Tiina Saarmann koondab loomeinimesi kutsub linnarahvast. Majas on kodu leidnud mitmed huviringid: jooga, õmblusklass, juuksur, küünetehnik, mitmed teraapiatoad, fotosalong ja paljud teised. Tiina on öelnud, et lausa ruumipuudus hakkab kummitama, sest häid mõtteid on veelgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles