LUGU AASTAST 2017 ⟩ Mis tekitab järvejääle tähekujulisi mustreid?

Tiit Loim
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soontaga külas asuvat Aakre Saeveski paisjärve katsid ilusad mustrid, mis tekivad, kui vesi voolab jääaugust jääl olevale lumele.
Soontaga külas asuvat Aakre Saeveski paisjärve katsid ilusad mustrid, mis tekivad, kui vesi voolab jääaugust jääl olevale lumele. Foto: Sirli Homuha / Valgamaalane

Hiljuti võis Valgamaal Aakre Saeveski paisjärve katval jääl näha haralisi mustreid, mis oma kujult meenutavad lumehelvest või tähte.

Neid oli Soontaga külas Aakre ojal asuval järvel mõni nädal tagasi hulgaliselt eri kuju ning suurusega. Mis aga selliseid mustreid põhjustab?

Selgub, et nähtusele on teaduslikku tähelepanu pööratud. Eesti Maaülikooli hüdrobioloogia ja kalanduse õppetooli lektor Toomas Kõiv ütles, et tegu on peamiselt sügisel levinud nähtusega, kui lumesajuga tekib järve pinnale püdel kiht, mida tuul enam laiali ei jõua ajada ning mis tasapisi külmub. Vesi järves on veel üsna soe ja see tungib voogudena jää pinnale, sulatades lörtsikihti augud ja valgudes selle ümber harunevalt laiali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles