Kalmer Tennosaare mälestus elab Kiidjärvel edasi

Maa­rius Suviste
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiidjärve raamatukogu-seltsimaja perenaine Krista Pikk on õnnelik, et Kiidjärvelt pärit Kalmer Tennosaare arhiiv on jõudnud tema kodukülla kõigile vaatamiseks.
Kiidjärve raamatukogu-seltsimaja perenaine Krista Pikk on õnnelik, et Kiidjärvelt pärit Kalmer Tennosaare arhiiv on jõudnud tema kodukülla kõigile vaatamiseks. Foto: Arvo Meeks / LEPM

Põlvamaal Kiidjärvel saab näha armastatud laulja ja saatejuhi Kalmer Tennosaare isiklikku arhiivi, kust leiab huvitavat materjali kamaluga. Näiteks koolilõputunnistus aastast 1941, «Entel-tenteli» laululaste kingitud pildialbum, kirjad onu Kalmerile ja parteitegelaste õnnitlustelegrammid.

Mälestus Tennosaarest on Kiidjärvel kenasti hoitud.
Mälestus Tennosaarest on Kiidjärvel kenasti hoitud. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

2015. aasta juulis, Kiidjärve külapäeval võttis näitleja Liina Tennosaar oma isa arhiivi ühes ja viis selle Kiidjärve raamatukokku-seltsimajja. Põhjus on lihtne: see on sobilik koht Kalmer Tennosaare (23. november 1928 – 20. september 2004) mälestuse hoidmiseks, sest just selles külas ta sündis ja kasvas.

Huvitavat materjali kastide kaupa

«Liina võttis meiega ise ühendust ja pakkus välja, et ta tooks hea meelega isa arhiivi meile. Muidugi olime nõus! Liina tõi meile seitse-kaheksa kastitäit arhiivimaterjali,» ütles näitleja lapsepõlvesõber ja Kiidjärve raamatukogu-seltsimaja perenaine Krista Pikk.

Koos oma õega, kes on Ahja koolis kunstiõpetaja, hakkas ta arhiivi korrastama. Lõpuks sai sellest kenasti kujundatud mälestusnurgake rohelises majas järve kaldal. Nurgake, mis on täis Tennosaare-aegset hõngu ja mööblit.

«Ta on väga hästi oma arhiivi hoidnud. Ja veel nii palju on alles! Ju ta selle mõttega hoidis, et seda kunagi ka teistele näidata,» arutles Pikk. Ja lubas, et ka kohalik rahvas hoiab end Kiidjärve poisiks nimetanud Kalmer Tennosaare arhiivi. «Hoiame tema mälestust kenasti pildil. Meie külaelanik ta oli ja meie külaelanikuks ta jääb.»

Kiri jõudis ka niimoodi adressaadini.
Kiri jõudis ka niimoodi adressaadini. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Krista Pika sõnutsi on talle endale eriti südamelähedane see, et Tennosaar on alles hoidnud Kiidjärve algkooli lõputunnistuse aastast 1941. On huvitav kokkusattumus, et Pikk elab nüüd ise endises koolimajas.

«Kalmerile olid laululapsed väga olulised,» lisas ta ja näitas kunagise ülipopulaarse saate «Entel-tentel» laululaste kingitud pildialbumit. Samas on vaatamiseks ka laste saadetud kirjad, millele on kirjutatud peale ainult kolm sõna: «Tallinn. Onu Kalmer». Ja nagu näha, sai adressaat kirja kätte.

Fännikirjad ja valitsuse telegrammid

Mälestusnurgakeses on näha veel kassettmagnetofon, millele on peale kirjutatud «Kalmer Tennosaar». Samuti on vaatamiseks tema autogrammi näidised, kuulsate inimeste visiitkaardid (näiteks Jaak Joala, Tarmo Pihlap, Kaljo Kiisk), õnnitluskaardid üle suure ja laia Nõukogude Liidu, kõikvõimalikud kutsed, head-uut-aastat-kaardid, fännikirjad ja palju muud.

Näha saab ka «Entel-tentel-trika-trei» lõppkontserdi kava 21. juunist 1971 Estonia teatrisaalis. Omamoodi vaatamisväärsused on valitsuse telegrammid tema 60 aasta juubeliks, õnnitlejateks Indrek Toome ning Mai ja Vaino Väljas.

Kalmer Tennosaar käis viimast korda lapsepõlveradadel 1999. aasta 14. veebruaril. Tütar Liina Tennosaar külastas Kiidjärvet ja oma isa arhiivi tänavu augusti algul.

Loe ja vaata: tähtis telegramm valitsuselt.
Loe ja vaata: tähtis telegramm valitsuselt. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles