Hiite kuvavõistluse auhindu jagus ka Kagu-Eestisse

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiite kuvavõistluse võidutöö: „Taevane sügavik jääkirme all“
Hiite kuvavõistluse võidutöö: „Taevane sügavik jääkirme all“ Foto: Margus Vilisoo

Tänavu kümnendat korda toimunud Hiite kuvavõistluse parimaad tööd on selgunud. Esitatud enam kui viiesajas fotost said auhinnalise koha 19. Võidutööks oli haruldane foto Saaremaal asuvast Kaali Pühajärvest. Tunnustust jagus ka Eesti kagunurka

Margus Vilisoo jäädvustatud droonikuval „Taevane sügavik jääkirme all“ helgib talvises meteoriidikraatris tavatult sinine järvesilm. Mõjus foto annab hästi edasi põliste pühapaikade salapärast ilu ja väge, teatas Hiite Maja.

Fotograafina tegutseva autori sõnul õnnestus tal tabada hetk, kui muidu rohekas järv oli muutunud värske jääkaane all sinavaks. Droonilt avanenud vaade võttis sõnatuks. „Kirjeldamatu ja õnnelik tunne oli. Selles oli kõike. Kes pilti teevad, loodust jälgivad need teavad, et selleks on õnne ja õiget hetke vaja –  hetk möödub kiiresti, teinekord väga kiiresti“ ütles Margus Vilisoo.

Hiite kuvavõistlus: Vana-Võromaa pühapaiga auhind - "Vaikus Taevaskojas"
Hiite kuvavõistlus: Vana-Võromaa pühapaiga auhind - "Vaikus Taevaskojas" Foto: Margus Muts

Vana-Võromaa pühapaiga auhinna väärilise foto „Vaikus Taevaskojas” autoriks on Margus Muts, kes kirjeldab jäädvustatud hetke järgmiselt: „Astun pühakotta, mille põrandaks on maapind, laeks kõrge taevalaotus ning seinteks liivakivipaljandid. Olen Taevaskojas. Sellel pühakojal on neli nägu, neli palet ja iseloomu. Ma astun pühakotta ja ta vaatab mind oma kõige hardama, kõige pühalikuma, kõige rahulikuma pilguga, mis tal on. Seal on vaikne. Puhas. Valge. Aeg selles kojas seisab. Pole enam inimesi, kes jookseks, kilkaks, sulistaks. On üksnes puud. Palju puid. Neil on pühalikud rüüd ning ka nemad seisavad. Ilmselt auvalves”.

Hiite kuvavõistluse Andide auhind - "Annid Tohkri tammetsõõris"
Hiite kuvavõistluse Andide auhind - "Annid Tohkri tammetsõõris" Foto: Toomas Helstein

Toomas Helsteini foto „Annid Tohkri tammetsõõris" sai andide auhinna. Foto on jäädvustatud  Vastseliina kihelkonnas Tohkri külas. "Teel Võrust Vastseliina poole otsisime allikat, kuid leidmata Kütioru allikat, suundusime otsima Tohkri Ilmamäe allikat. Õhtupimeduses jäid tammetsõõri ohvrikivil silma hiljutised annid - muna, lõngakera, marjad, kukeseened, piip, erinevad mündid. Kui meie pooleteise aastane laps küünitas säravate müntide poole, meenusid kohe hoiatuslood, mis on juhtunud inimestega, kes pühapaigast ohvrianni kaasa viinud. Peagi on aeg ka ise sääraseid jutte järgmisele põlvele pärandada," kirjeldab autor fotot.

Hiite kuvavõistlus: Mulgimaa auhind - "Kurvad lohud"
Hiite kuvavõistlus: Mulgimaa auhind - "Kurvad lohud" Foto: Kaja Hass

Mulgimaa auhinna võitjaks on Kaja Hass. Võidutööl "Kurvad lohud" on jäädvustatud Helme kihelkonnas asuv Helme orjakivi. "Oleme õpilastega kivi juures mitmeid kordi käinud ... Suure lärmi ja sagina juures hajub see paiga pühadus kuidagi laiali. Aga 22. oktoobri hommikul, kui  kivi juurde läksin, oli juba kodust välja astudes hoopis teistmoodi tunne - karge ja värske. Surnuaial askeldasid mõned inimesed. Rajal, mis kivi juurde viis, krõbisesid külmunud lehed. Suur-kirjurähn toksis kõrgel puu ladvas. Sõrmeotsad külmetasid...," jäädvustas autor emotsiooni.

Hiite kuvavõistluse püha veekogu auhind - "Udus ja härmas Kloostrisaar"
Hiite kuvavõistluse püha veekogu auhind - "Udus ja härmas Kloostrisaar" Foto: Kalmer Lehepuu

Püha veekogu auhind läks Kalmer Lehepuule Pühajärve kohal Kloostrisaare tammedest tehtud droonifoto eest, töö nimeks:  "Udus ja härmas Kloostrisaar". Autor kirjeldab teekonda fotoni järgmiselt: "Keset Pühajärve asuva Kloostrisaare teeb minu jaoks põnevaks teadmine, et see ei ole kõigile kättesaadav. Kõik küll saavad sinna minna aga see on natuke keerulisem, suvel on vaja selleks paati, talvel tuleb minna üle jää. Igal juhul on teekond erilisem. Ise olen käinud saarel nii suvel paadiga kui talvel jääga. Tehnika on edasi arenenud ja nüüd olen näinud seda paika ka korduvalt ülevalt. See pilt on tehtud ühel külmal sügishommikul kui Pühajärvel oli paks udu. Väljas oli kerged miinus kraadid ja puud olid niiskusest härmas. Droon võimaldab küll vaadata pühapaika teise nurga alt kuid Kloostrisaare külastamiseks on vaja jätkuvalt läbida natuke erilisem teekond."

Hiite kuvavõistlus: Saare I auhind - "Saladuste saar"
Hiite kuvavõistlus: Saare I auhind - "Saladuste saar" Foto: Raido Prosa

Saare I auhinna tõi Raido Prosale linnulennult tehtud foto samuti Pühajärve Kloostrisaarest, töö nimeks "Saladuste saar".

Kuvavõistlust korraldavad Tartu Ülikooli looduslike pühapaikade keskus, Hiite Maja SA ning Taarausuliste ja Maausuliste Maavalla Koda. Võidukuvad valis välja kolmeliikmeline hindamiskogu: loodusfotograaf Arne Ader, kunstnik Epp Margna ja loodusajakirjanik Helen Arusoo.

Võistlusest võttis osa 123 inimest vanuses 9-67 aastat. Esitatud 540 võistlustööl on jäädvustatud pühapaiku lisaks Eestile veel Soomes, Venemaal, Valgevenes, Gruusias, Hispaanias, Küprosel ja Austraalias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles