Selguvad ettevõtlusõppele parima hoo andjad

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kagu-Eesti ettevõtluskonsultant Kuldar Leis
Kagu-Eesti ettevõtluskonsultant Kuldar Leis Foto: Maarius Suviste / Valgamaalane

Homme kuulutatakse välja ettevõtlusõppe programmi Edu ja Tegu laureaadid. Silmapaistvamaid ettevõtlusõppe edendajaid, õpetajaid ja mentoreid ning ettevõtlikumaid õppureid on viies kategoorias kokku 25.

Ettevõtlusõppe edendaja tiitlile kandideerivad teiste seas Võru gümnaasiumi direktor Karmo Kurvits ning huvi- ja projektijuht Andri Tallo. Nad on lisaks uue kooli edukale käivitamisele suutnud seal silmapaistvalt juurutada õpilasfirmade programmi.

Kurvitsa ja Tallo tegevus on mõjutanud ettevõtlusõpet kogu Võrumaal – selles maakonnas on ühe elaniku kohta on enim õpilasfirmasid. Kahe esimese õppeaastaga on tulemuslikult juhendatud 25 õpilasfirmat, sel õppeaastal on neil plaanis olla toeks 15 uue õpilasettevõtte loomisele. Õpilasfirmade programmist võtab osa üle poole 11. klassi õpilastest.

Noored õpilasettevõtjad on osalenud Kurvitsa ja Tallo eestvedamisel pea kõikidel Eesti õpilasfirmade laatadel ning väisatud ka rahvusvahelist õpilasfirmade festivali Riias. Õpilasfirmade programm on muutnud kooli populaarseks ka gümnaasiumisse suundujate hulgas.

Aasta ettevõtlusõppe mentori tiitlile kandideerib teiste seas Kagu-Eesti ettevõtjate nõustaja Kuldar Leis.

Ta on endine Hoiupanga regioonijuht, juhtinud Ösel Foodsi ja Premia Foodsi ning praegu seotud kümmekonna ettevõttega. Muljetavaldav kogemustepagas on teinud temast vajaliku persooni erinevates ettevõtlusõppe alastes tegevustes, näiteks on ta osalenud mitu aastat äriideede arendamise programmi Starter käigus nii tudengitiimide mentorina kui võistluse hindamiskomisjoni töös.

Leisi iseloomustab positiivne ja inspireeriv hoiak tiimide nõustamisel. Tema pikaajaline ettevõtluskogemus võimaldab tal jagada nii valdkondlikke ekspertteadmisi kui juhtimisalaseid praktikaid jäätisest moodsate ja innovaatiliste lahendusteni ehituses. Kogemused, teadmised, soov noori toetada ja avatus koostööks – need on peamised alustalad, millel baseerub ja toimib koostöö Leisiga.

Haridus- ja teadusministeeriumi ettevõtlusõppe programmi juht Kristi Ploom ütles, et tunnustamiseks on esitatud tugevad kandidaadid, kelle iseloomustustest jooksevad läbi märksõnad hingega pühendumine ning avatud suhtumine väljakutsetesse ja muutustesse, eesmärgiga teha õppimine huvitavaks, eluliseks ja meeldejäävaks.

«Tunnustame ettevõtlusõppe osapooli, sest aina rohkem juurdub koolides koostöö põhimõte – teadmine, et õppida ja õpetada saab ja tuleb ka väljaspool klassiruumi, kaasates selleks nii oma ala spetsialiste kui ka kolleege. Samuti tunnustame noori, kelle ettevõtlikkust on kooli poolt pakutu juba positiivselt mõjutanud,» sõnas Ploom.

Laureaadid kuulutatakse välja 29. novembril Tallinnas ettevõtete ja koolide koostööseminaril "Õppetöö põnevaks ja eluliseks koostöös ettevõtjatega". Auhinnad annavad üle minister Mailis Reps ja Eesti Kaubandus-tööstuskoja peadirektor Mait Palts.

Haridus- ja teadusministeeriumi algatatud ettevõtlusõppe programmi Edu ja Tegu käigus tunnustatakse ettevõtlusõpet edendavaid inimesi ja meeskondi tänavu esmakordselt. Kandidaate sai esitada igaüks oktoobris ettevõtlusõppe programmi veebilehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles