Vallamaja asukoht tekitab Põlvas erinevaid arvamusi

Maarius Suviste
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks võimalik lahendus, kuhu võiks Põlva vallavõim koonduda, on kolimine õige pea tühjenevasse maavalitsuse majja.
Üks võimalik lahendus, kuhu võiks Põlva vallavõim koonduda, on kolimine õige pea tühjenevasse maavalitsuse majja. Foto: Arved Breidaks

Põlvas on tekkinud lahkarvamused, kas ehitada rajatava keskväljaku äärde uus vallamaja või kolida vallavalitsus tühjenevasse maavalitsuse majja.

Põlvamaal ühinenud Ahja, Mooste, Laheda, Põlva ja Vastse-Kuuste valla ühinemislepingu seletuskirjas on read, et ühinevas Põlva vallas kasutatakse ühinemistoetust ametiasutuse administratiivhoone ehitamiseks või remondiks.

«Põlva vald vajab haldushoonet juba pikemat aega. Olemasolevad ruumid ei rahulda vallavalitsuse vajadusi,» saab lugeda seletuskirjast. «Tänane olukord, kus teenistujad paiknevad eraldi hoonetes, ei ole mõistlik ei teenistujate ega ka valla elanike suhtes. Peale ühinemist teenistujate arv suureneb, seega vajadus täiendavate ruumide järele kasvab.»

«Jube ruumikitsikus»

Volikogu esimees Igor Taro (valimisliit Tuleviku Põlvamaa) nentis, et hoonet on vaja eelkõige vallaametnikele normaalsete töötingimuste tagamiseks. «Vallavalitsus vaevleb jubedas ruumikitsikuses.»

Põlva endine maavanem Taro teab, et ühinemislepingus lepiti kokku kompromissina miljoni euro eest uue vallamaja rajamine keskväljaku äärde. Vahepeal on aga olukord muutunud ning kui maavalitsus uuest aastast tegevuse lõpetab, pakub vabariigi valitsus Põlva vallale võimalust tühjenev maavalitsuse maja tasuta endale saada. Arvestades seda, on mõistlik varasemad plaanid üle vaadata, lisas Taro.

Hiljuti andis Taro tunni Kauksi põhikoolis ja seal küsisid 7. klassi poisid: kas vastab tõele, et uus Põlva vald alustab esimese asjana uue vallamaja ehitamist? Taro uuris, kas see oleks nende meelest mõistlik.

«Noored leidsid, et Põlva vallal on rohkelt muid kiireloomulisi vajadusi, kuidas see miljon eurot kulutada,» ütles Taro. Eelkõige maininud noored väga kehvas seisukorras Mooste piirkonna vallateid ja nendega on tegemist ka senise Põlva valla territooriumil. Seejärel soovisid noored Taro sõnul paremaid võimalusi huvihariduseks ja uusi spordirajatisi.

«Ausalt öeldes polegi kohanud peale paari ühinemislepingu kokkupanemisega seotud isiku enam kedagi, kes niinimetatud Põlva raekoja idee mõistlikkusse usuks,» lausus Taro. «Kui järjekordne suur maja Põlvas pooltühjaks jääb, on uue maja ehitamine nonsenss. Sellisele plaanile ei leidu Põlva vallavolikogus kindlasti 14 poolthäält ega ka laiemat toetust valla inimeste seas.»

Elavadaks keskväljakut

Vallavanem Georg Pelisaare (Keskerakond) sõnul oli asjaolu, et maakonnakeskuses puudub eraldi omavalitsushoone ja vaja oleks uut vallamaja, eelmise volikogu koosseisu ajal mitmel korral arutlusel. Ta lisas, et oleks loogiline, kui valitsushoone tekiks rajatava keskväljaku äärde.

«Esiteks oleks koht üsna sobilik – kesklinnas ja hästi juurdepääsetav. Teiseks aitaks see elavdada keskväljakut ja seda inimestel omaks võtta,» ütles Pelisaar.

Tema arvates võiks see olla kahekorruseline maja vaatega keskväljakule. «Eeldatavalt võiks hoone tulla mitte väga suur – umbes 800ruutmeetrise kasuliku pinnaga,» märkis vallavanem. «Kui täita ühinemislepingut, mis uuel vallal on teatud mõttes esimene dokument, mille alusel tööd teha, peaksime uue omavalitsushoone puhul vähemalt asukoha õige pea ära määrama. Ja seejärel projekteerimise juurde minema.»

Igor Taro selgitas enda sõnul haldusreformi kavandamisel peetud arvukatel rahvakohtumistel välja, et enamikul inimestel pole vallamajja üldse asja.

«Seega ei suudaks üks vallamaja ka uut keskväljakut elama panna,» on ta kindel. «Elu käib tänapäeval ettevõtluse ümber ning ka keskväljak hakkab elama, kui suudame sinna meelitada äripindasid ümberringi. Arvan, et meil on mõistlikumaid võimalusi kui see priiskav ja kahtlase väärtusega ehitus.»

Põlva volikogu on 27-liikmeline, koalitsiooni moodustavad Keskerakond, valimisliit Tuleviku Põlvamaa ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond.

Ka Põlva endine volikogu esimees, praegu opositsioonis olev volikogu liige Kuldar Leis nentis, et Põlvas pole normaalseid tingimusi vallavalitsuse külastajatele ega töötajatele. Ta avaldas lootust, et koalitsioonis olevad erakonnad oma juhtidega kiiresti selle otsuse teevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles