Õuele põrutanud veok lõhkus maja nurga (1)

Tiit Loim
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ööl vastu laupäeva ärkasid Tõrva vallas Karjatnurmes asuva elamu elanikud müra peale ning avastasid, et akna taga on veoauto.

Pärnu suunast tulnud veok oli kurvis teelt välja sõitnud, kihutanud läbi maja ümber oleva heki, niitnud maha betoonposti, sõitnud oma kastiga otsa maja nurgale ja peatunud otse maja ees. «Abikaasa ärkas enne üles. Tema kuulis sahinat ja kolksu ning röögatas, et reka on majas sees,» kirjeldas maja elanik Külli Heldemaa, kes eilegi veel koduõuel maast veoauto juppe korjas.

Õnnetus oli üsna õnnelik, sest veok oli napilt mööda sõitnud maja juures asuvast puust ja selle rattajäljed on majale nii lähedal, et vaid pool meetrit kursist kõrvale kaldudes oleks tagajärjed olnud palju hullemad. Õnnetuse hetkel kella poole ühe paiku öösel olid kodus Külli Heldemaa, tema abikaasa ning nende poeg ja tütar. Ükski neist ei viibinud aga selles toas, mille nurka auto tabas.

Heldemaa sõnul oli tegu tugeva metallist kastiga ja ilmselt saepuru vedamiseks mõeldud autoga. Juht oli teadvusel ja viidi kiirabiautosse. «Ta ise oli öelnud, et lendas peaga aknasse. Oma jala peal läks minema.»

Teelt tulles möödus veok väga napilt maja lähedal kasvavast puust.
Teelt tulles möödus veok väga napilt maja lähedal kasvavast puust. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Auto kaotas vihmaga juhitavuse

Lõuna prefektuuri pressiesindaja Kerly Virk ütles, et juht oli kaine ja erasõidukina kasutuses olnud DAF veok kaotas paduvihma tõttu kurvis juhitavuse. Tema sõnul keegi õnnetuses viga ei saanud ning kahju katab kindlustus.

Karjatnurme küla jääb Tõrvast 11 kilomeetri kaugusele. Heldemaa maja asub otse Valga–Uulu maantee ääres üsna sirgel lõigul. Teel on suuremad kurvid majast veidi Tõrva ja veidi Pärnu suunas ja üks lauge kurv vahetult maja lähedal. Nüüd on hekis suur kandiline auk ja kolm aastat tagasi uuendatud fassaadiga puumaja nurk korralikult katki.

Heldemaa polnud veel eilseks teada saanud, kui suur on tekitatud kahju. «Talad on täitsa pooleks. Kindlustus ei ole veel kohal käinud. Peame otsima ehitusfirma, kes hindab olukorda.»

Naine ütles, et majadeäärsel lõigul, kus tihti liiklevad veoautod, võiks olla kiiruspiirang. Praegu võib seal sõita kiirusega 90 kilomeetrit tunnis. Samuti pakkus Heldemaa, et abi võiks olla maja ette paigaldatud tõkkest. «Siin on kurv, majad on tee ääres. Ja maanteeamet vilistab selle peale. Kirju on saadetud mitu aastat tagasi. Bussipeatus on siin, vanainimesed tulevad linnast oma kotikestega ega saa üle tee: kiirused on suured.»

Maanteeamet analüüsib olukorda

Maanteeameti Valga- ja Võrumaa liikluskorraldaja Raul Goos ei olnud helistamise hetkel varasematest kiiruspiirangu muutmise ettepanekutest teadlik. Ta lausus, et äsjast juhtumit pole ametis veel arutada jõutud. «Kas peame kiiruspiirangut vajalikuks või ei, sellega veel tegeleme.»

Piirangu määramine tuleneb Goosi sõnul erinevatest põhjustest. «Võivad olla liiklusõnnetused, või kui liiklussagedus on suurenenud.»

Goosi teada pole selles kohas varem suuremaid avariisid olnud. «Õnnetusi on juhtunud Karjatnurmest veidi edasi Pärnu poole, kus on järsk kurv. Elamute piirkonnas ei ole sellist juhtumit minu teada varem olnud.»

Goos ei välistanud ka tõkke paigaldamist. «Sellistes kohtades on olnud kasutusel piirded, mis veoautot küll kinni ei püüaks, aga on ka veoautodele mõeldud piirdeid. See on üks variant.»

Veok kaotas õnnetuses küljepeegli.
Veok kaotas õnnetuses küljepeegli. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles