Riigikogu liige ostis Otepääle maakodu

Maa­rius Suviste
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seni on Uuno Laul ja Marika Tuus-Laul oma Otepää-kodus viibinud suvisel ajal. Aga ilmselt juba kuu pärast kolib Uuno lõplikult Otepääle.
Seni on Uuno Laul ja Marika Tuus-Laul oma Otepää-kodus viibinud suvisel ajal. Aga ilmselt juba kuu pärast kolib Uuno lõplikult Otepääle. Foto: Erakogu

Otsinud abikaasaga tükk aega maakodu, jõudis Riigikogu keskerakondlane liige Marika Tuus-Laul lõpuks Otepääle, kus leidis sobiliku paiga. Talvepealinn on talle eriline – sealt on pärit tema esivanemad, seal veetis ta oma lapsepõlvesuved koos vend Heimar Lengiga.

Mõte uuest maakodust oli abielupaaril päris ammu. Mõni aasta tagasi hakkasid nad seda interneti kaudu tõsisemalt otsima. Põhiliselt tegeles sellega meespool. Ei läinudki kaua aega, kui abikaasa Uuno Laul saatis naispoolele kauni maja pildid Otepää aedlinnas.

«Mina, kes ma olen iseloomult alati kaalutlev ja põhjalikult analüüsiv, otsustasin asja peaaegu hetkega. Mis oli aga kõige tähtsaim – see maja on Otepääl,» rääkis rahvasaadik Toompealt Marika Tuus-Laul.

Otepää on talle erilise tähtsusega. «Siit on pärit meie vanaema Memme, ema on sündinud siin ja ka meie lapsepõlvesuved möödusid vennaga just siin. Vanaema elamine asus Pühajärve teel, metsa vahetus läheduses,» meenutas ta. Kuigi maja asus linnas, peeti nende juures ka siga, oli aed ja veel eraldi aiamaa. «Meie kena elumaja hävis pommitamisel.»

Palju helgeid mälestusi

Tal on meeles, et vanaemal oli alati laual hea maasink ja Otepää kartulid saadeti sügisel ka Tallinna ning neist jätkus järgmise saagini. «Toas polnud just palju ruumi ja magasime suviti lakas,» ütles ta. «Memmega käisime tihti Otepää kirikus, kus ka mu ema ja isa on omal ajal laulatatud. Mõni aasta tagasi anti selles kirikus õnnistus ka Heimari ja Helle abielule.»

Marika Tuus-Laul tunnistas, et polnud kindlasti ühtegi suve omal ajal, mil ta poleks kord-paar Nuustakul käinud. Ta mäletab hästi üht episoodi väga väikese lapsena. Rong jõudis Paluperra kella kolme paiku öösel. Buss oli rongile vastu tulnud, aga rahvast oli nii palju, et kõik ei mahtunudki peale. «Olin nii väike, et mind hoiti bussis inimeste peade kohal kõrgel kätel, et ma viga ei saaks.»

Isa Aleksandrile meeldis väga Otepää ja vahel käisid nad kahekesi looduses.

Juba suure tüdrukuna käis ta Otepää kultuurimajas kontsertidel ja tantsupidudel. «Ühel korral, kui töötasin Eesti Riiklikus Filharmoonias ansamblis Vana Toomas, käisime tollase boyfriend`iga Pühajärve pargis kontserdil. Esines kohalik bänd ja märkasime, et üks tüdruk laulab eriti hästi. Kutsusime ta Vana Toomasesse lauluproovi, et ansambli juht Arved Haug ta lauluoskuse üle kuulaks,» rääkis Tuus-Laul ja lisas: «Just nii astuski Marju Länik suurtele lavalaudadele.»

Riigikogu liige ütles, et Otepää on tal olnud terve elu alateadvuses. «Eks sellepärast otsustasimegi mõne aasta eest abikaasaga registreerida abielu imelise vaatega Pühajärve puhkekodu tornikohvikus. Pole siis raske arvata, miks sobis meie uueks maakoduks just see kaunis Lõuna-Eesti koht,» rääkis ta. «Me pole oma valikut hetkegi kahetsenud.»

Marjapõõsad juba istutatud

Praegu veedavad nad Otepääl iga vaba hetke. Meespool palju rohkem, sest naispoole töö ja linnakodu on Tallinnas. Aga ilmselt juba kuu pärast kolib Uuno Laul lõplikult Otepääle, sest 23 aastat kestnud tööle majandusspetsialistina Jõgeva vallavalitsuses on ta joone alla tõmmanud.

Uude koju rajasid nad ürdipeenra, ehitasid juurde taimemaja, kus on hea ravimtaimi kuivatada ja nendega jännata. Eelmisest elukohast Jõgeva lähedalt Kuremaalt tõid nad ära oma lemmikõunapuu – suislepa. «Oleme istutanud mõned mustasõstra-, vaarika- ning mustikapõõsad. Eks kevadel tule aeg ka kasvuhoone teha. Tööd jätkub,» märkis Tuus-Laul.

Ta kiidab naabreid ja seda, et aedlinna elanike seas on nad leidnud toredaid sõpru. «Naabrimees Toomas tervitab meid sageli hommikuti üle aia luuletusega, mis terveks päevaks hea tuju loob. Vahel grillime koos vorsti ja joome õlut. Ja oleme sugulastega kokku saanud, ka kaugemaid siia külla kutsunud. Vend Heimar käib tihti abikaasaga külas ja meie jälle nende juures Põlvas,» kõneles ta.

«Armastame Otepääd väga, minule on see lapsepõlvemälestuste ja erilise auraga koht. Koos vanaemaga maasikal käimine oleks olnud justkui eile,» lisas Tuus-Laul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles