Kauksi Ülle hoiab Lõuna-Eesti keele elavana

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõjukaimal naisel, Obinitsas elaval Kauksi Üllel tuli äsja trükist uus luulekogu «ObiNizza», mis nagu varasemadki teosed, on kirjutatud lõunaeesti keeles.
Mõjukaimal naisel, Obinitsas elaval Kauksi Üllel tuli äsja trükist uus luulekogu «ObiNizza», mis nagu varasemadki teosed, on kirjutatud lõunaeesti keeles. Foto: Arved Breidaks / Lõuna-Eesti Postimees

Lõuna-Eesti mõjukaimaks naiseks valitud Kauksi Ülle (55) on oma 1990. aastal alanud kirjanikuelu jooksul ilmutanud kokku ligi 30 lõunaeestikeelset teost. Nendega on ta sisendanud usku, et võro ja seto keel ei pea olema pelgalt köögikeel.

Kohtume temaga Obinitsas galeriis Hal’as Kunn. See endise tsaariaegse kaupmehe maja on sel sajandil muudetud kunstigaleriiks, kuhu põikavad oma külaskäikudel sisse turistid ja kus peatuvad Setomaal ringi sõitvad riigitegelased.

Majaesisel platsil on mängitud Kauksi Ülle kirjutatud draama «Obinitsa» lavastust, kuid harilikult on see kasutuses soome-ugri lipuväljakuna, meenutades 2015. aastat, mil Obinitsa oli soome-ugri kultuuripealinn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles