Kahe poja ema võitleb vapralt ajukasvajaga

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sitke iseloomuga 36aastane Pille ei ole loobunud võitlemast oma raske haigusega. Jõudu selleks annavad tema kaks poega, kelle nimel tuleb edasi elada.
Sitke iseloomuga 36aastane Pille ei ole loobunud võitlemast oma raske haigusega. Jõudu selleks annavad tema kaks poega, kelle nimel tuleb edasi elada. Foto: Erakogu

Heategevuskontserdid jõulukuul Tõrvas on saanud ilusaks tavaks. Tänavuse kontserdi peategelane on Hummulis elav 36aastane Pille, kelle elu on rängalt mõjutanud võitlus kasvajaga.

Pille, kelle perekonnanimi on toimetusele teada, on sündinud, kasvanud ning koolis käinud Hummulis. Tema lugu sai alguse pea kümme aastat tagasi, mil tal Põlvas elades ühel 2008. aasta päeval esimene epilepsiahoog oli ning ta kiirabiga Põlva haiglasse ja sealt edasi Tartusse viidi. Algas pikk ja närvesööv uuringute periood. Kompuuter näitas, et tal on peaaju kasvaja, õnneks esialgu healoomuline.

«Mul oli selleks ajaks juba esimene poeg ja olin enda meelest täiesti terve inimene,» meenutas Pille. Järgnes operatsioon, seejärel käis ta iga kolme kuu tagant kontrollis ning jätkas ka töölkäimist turismikorraldajana.

Hood sagenesid ja kasvaja suurenes

Mingil ajal hakkasid epilepsiahood sagenema ning kasvaja suurenes. Kuus aastat hiljem, 2014. aasta juunis, tehti naisele uus operatsioon. Selleks ajaks oli juba ka teine poeg sündinud. «Peale teist oppi ei liikunud mul enam vasak käsi ega sõrmed. Käsi oli üleöö jäänud täiesti elutuks. Olin olnud juba pikalt haiguslehel ning tööl käia minu seisund enam ei võimaldanud,» rääkis Pille.

Siis hakkasid teda äkitselt kimbutama tugevad peavalud, sagenesid epilepsiahood. «Läksin suurte peavaludega arsti juurde ning mõni kuu hiljem oli juba kolmas operatsioon. Diagnoos: pahaloomulise kasvaja.»

Järgnes kuuajaline kiiritusravi ning iga kuue kuni kaheksa nädala tagant pidev keemiaravi tablettidega. Praegu käib Pille pidevalt onkoloogi juures kontrollis ning paar korda aastas taastusravil.

«Kiiritus ja keemiaravi on kasvaja arengu seisma pannud. Oktoobris tehti mulle uuring magnettomograafiga ning sain rõõmustava uudise osaliseks: kasvaja on väiksemaks jäänud. Järelikult ravi toimib,» rõõmustas Pille.

Sel kevadel komistas naine trepil ning tema põlv ja labajalg said kukkumisel tõsise trauma, mistõttu on käimine siiani raskendatud. «Saan kepiga liikuda. Kuna ei saa käele toetuda, on ka võimlemine ja taastusravi raskendatud. Arstid annavad siiski lootust, et jalg paraneb.»

Tagantjärele kõigele mõeldes ütles Pille, et pahaloomulisest kasvajast teada saades kukkus elu hetkeks kokku.

«Kui öeldi, et on kasvaja, ei suutnud seda uudist kuidagi teadvustada. Oma haigusega ei lepi ma kunagi, kuid nüüd võtan oma kasvajat nii, et küllap ta on tulnud mind õpetama. Algul kujutasin isegi ette, milline see loom mul seal peas on, rääkisin temaga, tegin kokkuleppeid. Erinevate tehnikatega püüan teda enda seest välja hingata. Kui ise seda uskuda, teeb see pea kergemaks,» rääkis Pille.

Ta tunnistas sedagi, et väärtushinnangud muutusid ning materiaalsed väärtused tunduvad nüüd tühistena. «On suuremaid ja väiksemaid muresid, mida terve inimene ei mõista. Näiteks arvuti klaviatuuril küsimärgi trükkimine ühe käega või pesemine vannis, kui jalg üle selle serva ei tõuse,» sõnas ta.

Tuleb abi otsida ja seda vastu võtta

Teistele, kes elus taolisi diagnoose saavad, soovitas Pille šokist ülesaamiseks pöörduda psühholoogi poole. «See on väga oluline. Mina sain sealt abi. Kindlasti ei tohi loobuda meditsiinilisest abist, alternatiivravisse ma ei usu,» nentis Pille.

«Masendusse langeda ja eluisu kaotada ei tohi. On minulgi olnud hetki, kus saanud kõigest kõrini. Siis aga mõtlen, et olen noor, mul on väikesed lapsed – ja mustad mõtted kaovad. Mulle annavad jõudu haigusega võidelda ja edasi elada minu lapsed. Küll päev korraga, kuid siiski edasi võidelda,» sõnas laste ema.

Teistele, kes elus taolisi diagnoose saavad, soovitas Pille šokist ülesaamiseks pöörduda psühholoogi poole.

Haiget inimest peab usaldama. «Kui ikka ütlen, et saan ise hakkama, siis nii ka on. Usaldan oma keha. Kui aga hakkan kahtlema, jätan tegevuse pooleli või palun abi. Paha tunne on mõelda, et sõltud kõiges teistest. Õnneks on minu ümber inimesed, kes minust tõeliselt hoolivad ja mõistavad,» sõnas Pille.

Dušinurka hädasti tarvis

Kuna naine vajab iga päev tugiisikut, elab ta aprillist Hummulis kortermajas ema juures, kus unistab dušinurgast, et saaks ise enda pesemisega hakkama.

«Haige käsi ja jalg ei võimalda kuidagi iseseisvalt vanni saada. Soovin ema võimalikult vähe koormata ja ise eluga toime tulla. Ei taha, et minu eest peab kõike ära tegema,» põhjendas Pille oma soovi.

Kodus olles püüab naine leida rahustavaid tegevusi, mida võimalik teha ühe käega. Ta on leidnud enda jaoks täiskasvanutele mõeldud värviraamatud, mida ta ise ja vahel ka koos väiksema pojaga värvib. «Väga tahaks käsitööd teha, kuid ühe käega pole see paraku võimalik.»

Pille ema Anne on väga optimistlik ja rõõmsameelne inimene ning usub ja loodab, et kõik pöördub veel paremuse poole. «Eks algul oli minulgi väga raske, kui tütre diagnoosist kuulsin. Iga asjaga inimene siiski harjub ja kui näen, et ravi aitab, teeb see mulle suurt rõõmu. Usun, et oma optimismi ja usuga paremasse tulevikku aitan kaasa  Pille meeleolu tõstmisele,» rääkis ema Anne.

«Minu kõige suurem soov on, et saaksin kõiki enda ümber olevaid armsaid inimesi kahe käega kallistada ja oma lastele head ööd soovides neile kahe käega kalli-kalli teha,» lisas Pille.

Juba kaheksa aastat on jõulueelsel perioodil MTÜ Usun Headusse liikmed Tõrvas korraldanud heategevuskampaaniat, et kaasa aidata kodukandi inimeste soovide ja unistuste täitumisele. Nii on nad varasematel aastatel toetanud Henri, Raido, Jani, Christella, Viktoria ja Kalmeri taastusravi, Rowena hambaravi ning Holgeri vajadust oma toa järele.

Pillet terveks teha pole meie võimuses, kuid üheskoos saame teda aidata. Esmalt panustades selleks, et ta saaks dušinurga, kui aga raha rohkem koguneb, siis ka taastusraviks. Heategevuskontsert «Usun inimeste headusesse» Pille toetuseks ootab ees 17. detsembril algusega kell 16 Tõrva kirik-kammersaalis. Peaesinejad on Inga ja Toomas Lunge. Neid toetavad laulja Ele Millistfer ja Tõrva muusikakooli noored muusikud.

Kes ei saa kontserdile tulla, saab toetada Pillet, tehes annetuse MTÜ Usun Headusesse pangakontole EE362200221053835179, selgitusega «Pille toetuseks».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles