Lõuna-Eesti 25 mõjukaimat inimest (1)

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Eesti 25 mõjukaimat inimest
Lõuna-Eesti 25 mõjukaimat inimest Foto: LEPM

Lõuna-Eesti kolmeks kõige mõjukamaks inimeseks on europarlamendi saadik Ivari Padar, Võru linnapea Anti Allas ja muusikaettevõtja Jalmar Vabarna. Nii selgus Lõuna-Eesti Postimehe poolt omavalitsusjuhtide ja rahvaesindajate seas läbi viidud küsitlusest.

Lõuna-Eesti Postimehe aasta mõjukaimaks inimeseks valitud Ivari Padar (52) ajab praegu Brüsselis europoliitikat ja hoiab silmanurgast pilku peal kodumaa arengutel. Kui võimalus peaks avanema, liitub Navi küla mees taas ka sisepoliitika lahingutega.

Mõjukamate Lõuna-Eesti inimeste pingereas on teisel kohal hiljuti oma 40 aasta juubelit tähistanud Võru linnapea Anti Allas, kes on ühtlasi taasiseseisvunud Eestis kõige kauem ametis olnud Võru linnapea. Allas juhib Lõuna-Eesti suurima maakonna keskust ja suhtleb pidevalt paljude asutuste ja inimestega.

Kolmandaks valitud Jalmar Vabarna (30) viibis lõppeval aastal 129 päeva välismaal ja esines koos bändiga Trad.Attack! välistuuril kokku 60 kontserdiga. 30aastane Vabarna on eeskujuks noortele, samas on ta ka edukas muusikaettevõtja.

Rahvavolinike hinnang

Lõuna-Eesti piirkonna mõjukate inimeste väljaselgitamisel olime kahe küsimuse ees. Esiteks: mis teeb inimese mõjukaks? Teiseks: kuidas reastada omavahel tippjuhid, poliitikud, ettevõtjad ning ühiskonna- ja kultuuritegelased?

Otsisime vastust nendele küsimustele Kagu-Eesti uutesse omavalitsustesse valitud rahvaesindajate käest, tänane mõjukate edetabel põhinebki nende subjektiivsel hinnangul. Enam kui 250 omavalitsusliidrist tulid paljud ettevõtmisega aktiivselt kaasa.

Kelle sõnal on Lõuna-Eestis kaalu?

Palusime kolme Lõuna-Eesti maakonna omavalitsusjuhtidel ja rahvaesindajatel anda hinnang, milliste inimeste sõnal on Põlva-, Valga- ja Võrumaal kõige rohkem kaalu, kelle arvamus ja otsused mõjutavad olulisi protsesse või kelle teod on piirkonda edendanud.

Mõjukusel võib olla eri definitsioone. See ei pruugi tähenda suurt võimu, prisket rahakotti, ühiskondlikku aktiivsust või kogukonna arvamusliidri positsiooni. Selleks võib olla ka ligipääs tähtsale informatsioonile ja otsustele.

Mõjukas võib olla ka inimene, kes on oma tegevusega teistele eeskujuks, olgu see siis kultuurialal, spordis või mõnes muus valdkonnas. See selgub ka tänase küsitluse tulemustest: esimeste hulgast leiame nii ärimehi, kultuuritegelasi kui ka poliitikuid.

Lõuna-Eesti mõjukas: 52 aastane mees

Edetabeli 25 mõjukaima inimese keskmine vanus on 52 eluaastat. Täpselt samas eas on ka kõige mõjukamaks valitud Ivari Padar. Mõjukatest noorim on edukas muusikaettevõtja Jalmar Vabarna (30) ning vanim kirjanik ja tõlkija Jaan Kaplinski (76).

Pingereas on ülekaalus mehed, esimese naisena leiame luuletaja ja kultuuritegelase Ülle Kauksi 17. kohalt, naisi mahub saja esimese hulka kokku vaid 14.

26.–100. kohale pääsenud mõjukad

Kuigi pühendasime suuremat tähelepanu nendele inimestele, kes rahvaesindajate häälte põhjal 25 kõige mõjukama sekka jõudsid, väärivad tähelepanu ka need, kes Lõuna-Eesti saja mõjukaima inimese seas 26.–100. kohale pääsesid.

Nende nimed avaldame allpool, järjestatuna tähestikuliselt eesnime järgi.

Aare Hõrn

Ahti Bleive

Aigar Pindmaa

Airi Hallik-Konnula

Aivar Rosenberg

Aivo Pärn

Alar Nääme

Andres Kõiv

Andres Olesk

Anneli Ott

Ants Taul

Ants Väärsi

Arno Kakk

Arvi Prants

Arvi Vask

Eero Viisu

Einar Visnapuu

Enel Liin

Enn Pant

Ester Karuse

Hans Heinjärv

Hasso Ploomipuu

Heimar Lenk

Henni Nassar

Ilmar Kesselmann

Ilona Leetma

Jaak Pächter

Jaan Einasto

Jaanis Ilves

Jaanus Raidal

Janika Usin

Kaido Kama

Kaido Tamberg

Kalev Härk

Kalle Kits

Kalmer Sarv

Kaupo Kutsar

Koit Jostov

Kuldar Veere

Kurmet Müürsepp

Külliki Siilak

Maido Ruusmann

Maie Niit

Mailis Koger

Marek Seer

Martin Arula

Martti Rõigas

Meelis Kivi

Meelis Munski

Meelis Mälberg

Monika Rogenbaum

Olev Lüütsepp

Olle Horm

Peeter Urman

perekond Balodis

Piret Torm-Kriis

Priit Jaagant

Rainer Kuuba

Raivo ja Siim Kalda

Rando Undrus

Raul Kirjanen

Raul Kudre

Rein Järvelill

Rein Org

Rein Randver

Robert Täht

Sirje Tobreluts

Toomas Tõniste

Ulla Preeden

Uno Heinla

Uno Kaskpeit

Urmas Juhkam

Vallo Koppel

Vambola Sipelgas

Ülo Needo

Keda veel tabelisse pakuti?

Mõjukate edetabeli kokkupanemisel osalenud Kagu-Eesti rahvaesindajatel oli võimalik toimetuse välja pakutud nimekirja täiendada, lisades sinna enda hinnangul mõjukaid inimesi, keda nad toimetuse valikust ei leidnud.

Isikud, keda hääletajad omalt poolt mõjukatena välja pakkusid

Urmas Jõgeva       (3 korral)

Peeter Peedomaa   (2)

Andres Linnasaar   (1)

Andres Vijar          (1)

Andu Hanson        (1)

Anti Haugas          (1)

Enn Mihailov         (1)

Jaak Mae              (1)

Janno Rüütle        (1)

Jüri Konrad           (1)

Kaido Palu            (1)

Karel Saarna         (1)

Karl Kirt               (1)

Kristaps Zeids       (1)

Leander Konks      (1)

Mait Klaassen        (1)

Margit Mehilane     (1)

Marika Viks           (1)

Merike Õun           (1)

Rein Raadla          (1)

Taivo Tuusis         (1)

Toomas Sein        (1)

Vello Saar        (1)

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles