Piirikontrolli kaotamise 10. aastapäeval külastavad Valgat kahe riigi presidendid

Tiit Loim
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti president Kersti Kaljulaid kohtub täna piiril Läti presidendi Raimonds Vējonisega.
Eesti president Kersti Kaljulaid kohtub täna piiril Läti presidendi Raimonds Vējonisega. Foto: Sander Ilvest / Postimees

21. detsembril möödub 10 aastat Eesti liitumisest Schengeni leppega, mis kaotas liikmesriikide vahel piirikontrolli. Sel päeval külastavad Valgat Eesti president Kersti Kaljulaid ja Läti president Raimonds Vējonis.

Schengeni aastapäeval, 21. detsembril külastavad piirilinna lisaks presidentidele mõlema riigi suursaatkonna ning Euroopa Komisjoni esindajad.

Aastapäeva puhul meenutatakse ajalooliste fotodega Eesti-Läti piiri Valga ja Valka vahel. 14.–21. detsembrini saab Raja tänaval uudistada välinäitust „Piiriga ja piiritu Valga-Valka".

Lisaks on kõigil huvilistel põhjust minna kinno, et vaadata temaatilisi filme. Valga kinos „Säde" kultuuri- ja huvialakeskuses linastuvad 15., 17. ja 18. detsembril dokumentaalfilmid "14 käänet", „Euroeufooria" ja „Seneca päev" ning mängufilm „Eestlanna Pariisis". Filmide seansid on kõigile tasuta.

Koolides korraldatakse Euroopa Liidu teemaline viktoriin ning Raja ja Riia tänava ristumiskohas toimub pidulik aastapäeva tähistamine.

Kontsertprogrammi on lavastanud teatri Must Kast lavastaja Lennart Peep. Esinevad Piirilinna Bigbänd, dirigent José Antonio Page Ramirez, segakoor Rõõm, dirigent Sirje Päss, Valka Gümnaasiumi noortekoor, dirigent Inese Niklaviča, Valga ja Valka noored, Valga väikesed ja suured rahvatantsijad, tantsukooli JJ-Street tantsijad ja Valga muusikakooli solistid ning folklooriansambel Naburgi. Päevajuht on Juris Freimanis.

Suurel ekraanil klipid piirilugudest ja dokumentaalfilm „Koht, kust algab riik - Valka jagunemine". Üllatuseks väike ilutulestik. Kõigile osalejatele jagatakse šokolaadiga piiriületuspass ja külma peletamiseks soe supp ning tee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles