President tunnustas Võrumaa vabatahtlikku

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Kersti Kaljulaid alustab homme visiiti Lõuna-Eestis.
President Kersti Kaljulaid alustab homme visiiti Lõuna-Eestis. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Pühapäeval leiab Lihula kultuurimajas aset üleriigiline vabatahtlike tänuüritus. Ürituse patroon on ja tunnustused annab üle president Kersti Kaljulaid. Vabatahtlike tunnustamiseks laekus sel aastal 114 ettepanekut, mille hulgast tegi oma valiku hindamiskomisjon.

Tunnustatakse vabatahtlikke, kes tegutsevad järjepidevalt vabatahtlikena Eesti ühiskonna heaks. Tunnustusele esitati 82 vabatahtlikku, aumärk antakse üle üheksale inimesele. Nende hulgas on ka Võrumaa mees Helger Kavant.

Võrumaa arenguagentuuri kodulehel oleva info kohaselt on Kavant lihtne ehitusmees, kes aastaid unistanud teatrikultuuri arendamisest Antsla vallas ja kogu Võrumaal.

Aastaid on Kavant nokitsenud oma esivanemate talus Urvaste vallas, kuklas tiksumas mõte teatritalust. Nii sündisid MTÜ Urvaste Villike ja Villike teatritalu. Seejärel võttis Helger ette veel ühe raja oma unistuste teel – ta tegi sõprade ja pere abil ja koostöös omanikega meeletu töö Vana-Antsla mõisa aidas, mille MTÜ Urvaste Villike on rentinud, et kutsuda külla professionaalseid näitlejaid ja pakkuda kohalikele mõnusaid teatrielamusi.

Möödunud suvel sai Helger ja tema meeskond Villike teatritalus hakkama omalaadi imega «Õhtu on salameri, Edgar Valteri rahutu rahu,» mille teatriühendus Misanzen välja tõi, lummas publiku täiesti. Tänulikud olid nii pealtvaatajad, etendusel osalejad kui ka näitlejad ning lavastaja.

«Helgeri ennastsalgava vabatahtliku töö tulemusena on nüüd Võrumaal kaunis teatritalu ning vanast väärtuslikust mõisa aidast saanud tõeline teatrimaja. Lisaks aitab selline ennastsalgav tegevus teadvustada laiemalt, et ka maal on täisväärtuslik elu,» võib arenguagentuuri kodulehelt lugeda.

Vähem tähtis ei ole ka see, et tänu neile etendustele satuvad Võrumaale professionaalsed näitlejad, kes vabadel hetkedel külastavad siinseid vaatamisväärsusi, kohtuvad siinsete tegusate inimestega ja viivad oma head emotsioonid Võrumaast oma kodukohtadesse üle Eesti, see on üks väärtuslik osa Võrumaa turundamisest. Samuti on kohalikud inimesed leidnud tee teatriaita, et korraldada seal kontserte ja üritusi kogukonnale.

Teised tunnustatud:

·       Laura Zirel, Meditsiiniteaduste Valdkonna Üliõpilaskogu, Minu Unistuste Päev

·       Pille-Maris Arro, Pelgulinna Selts

·       Ragnar Põllukivi, SA Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond

·       Jaago Männiste, Politse- ja Piirivalveamet Põhja prefektuur Lääne-Harju politseijaoskond

·       Heldur Meister, Kaitseliit, Türi üksikkompanii

·       Andres Laanejõe, MTÜ Hiiumaa Mudeliklubi

·       Tiina Pauklin, MTÜ Tagasi Kooli

·       Ervin Orgmets, vabatahtlik abipolitsei, Kaitseliidu vabatahtlik, vabatahtlik Päästja Viru Päästekeskuses, vabatahtlik elupääste osutaja kiirabi brigaadis

Tunnustatakse ka ühendusi või inimesi, kes järjepidevalt vabatahtlikke tegevustesse kaasanud, hoidnud ja innustanud. Nominente oli 26, tunnustuse saab 6 kaasajat:

·       MTÜ Noorteklubi ACTIVE

·       Maarja Tali, Eesti Abi-ja Teraapiakoerte Ühing

·       Lauri Läänemets, endine Väätsa vallavanem

·       Leini Vahtras / Sära Silma! / Hoovõtukeskus MTÜ

·       Ave Aaslaid, Tori Sotsiaalmaja

·       SA Hille Tänavsuu Vähiravifond «Kingitud elu»

Tunnustatakse ka ettevõtteid, mis soodustavad oma töötajate vabatahtlikku tegevust vabaühendustes. Nominente oli antud kategoorias kuus, tunnustuse saavad  Kodu Kuubis OÜ ja CV Online Estonia OÜ.

Vabariiklikku tunnustust korraldatakse 2017. aastal Eesti Külaliikumine Kodukant projekti «Märka vabatahtlikke!» osana. Tunnustussündmust toetab Kodanikuühiskonna Sihtkapital.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles